Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Arheologia celui de-Al II-lea Război Mondial: Mii de cratere de bombe cartografiate în Polonia
Articole online

Arheologia celui de-Al II-lea Război Mondial: Mii de cratere de bombe cartografiate în Polonia

Al Doilea Război Mondial a fost marcat de numeroase bombardamente strategice în Europa, în special în zonele industrializate ale Germaniei.

În 1944, Aliații au lansat aproape 40.000 de bombe peste bazinul Kozle, astăzi în Polonia. Aici se afla una dintre cele mai industrializate ale Reichului.

Or, arheologii polonezi au dorit să conserve pentru istorie urmele acestui teritoriu devastat.

Ei au astăzi oportunitatea de a-și realiza dorința cu ajutorul unei hărți geomorfologice, plecând de la releveele Lidar, o metodă de teledetecție care utilizează impulsurile laser pentru a scruta solul și a-i dezvălui caracteristicile.

Paleografii au cerut deja protecția legală pentru aceste vestigii, datorită valorii lor istorice și ecologice, potrivit unui articol publicat recent în revista Antiquity.

Majoritatea cercetărilor arheologice ale conflictelor s-au concentrat până acum pe regiunile bombardate din nordul Franței, din Belgia și din Olanda.

Impactul bombardamentelor asupra peisajelor naturale poloneze nu era studiat decât într-o foarte mică măsură.

„Studiul bazinului Kozle reprezintă o contribuție importantă pentru a evalua distrugerile pe care le-au cunoscut peisajele naturale din această regiune”, explică Maria Fajer, de la Universitatea Sileziei din Katowice, citată de Science et Avenir.

În centrul Sileziei Superioare au fost instalate, începând cu anul 1939, numeroase uzine de produse chimice.

Până în 1940, sporirea numărului de unități mecanizate (tancuri, aviație etc.) a necesitat înmulțirea uzilenor de producere a hidrocarburilor pentru a furniza carburanți armatei tereste – Wehrmacht – și a aerului – Luftwaffe.

Cele mai importante dintre aceste unități de producție ale celui de-Al Treilea Reich au fost instalate în bazinul Kozle.

Doar două exemple: centrul industrial Blechhammer producea 350.000 de tone de carburant annual, iar Werke Heidebreck, 300.000 de tone.

În 1943, Aliații au luat decizia de a distruge aceste rafinării, ceea ce se va realiza printr-o serie de atacuri masive ale bombardierelor Royal Air Force (RAF) și US Air Force (USAF), începând cu luna mai 1943.

Aceste bombardamente vor provoca grele pierderi omenești și de partea Aliaților, din cauza numeroaselor baterii antiaeriene amplasate în proximitatea uzinelor petrochimice.

Dintre zecile de mii de bombe revărsate din aer, cele mai puternice – de 226 și de 113 kg – erau destinate să străpungă clădirile din beton armat sau cu structuri metalice.

Aceste bombe au săpat cu exactitate 5.238 de cratere cu diametrul cuprins între 10 și 15 metri, cărora li se adaugă alte 700 de cratere mai mici.

Potrivit specialiștilor, toate detaliile încadrează bazinul Kozle printre marile câmpuri de bătaie europene din Al Doilea Război Mondial. Fără a mai pune la socoteală numeroase bombe rămase neexplodate, care continuă să se descopere până astăzi.

„Cu timpul, aceste cratere situate în zonele umede ale bazinului Kozle au devenit elemente ale ecosistemului forestier regional. Ele oferă adăpost pentru numeroase specii de amfibieni, de reptile, de insecte, de păsări sau de copitate, fără a mai vorbi de speciile vegetale”, adaugă Maria Fajer.

Într-adevăr, de-a lungul timpului, craterele au fost transformate în luciuri de apă sau mlaștini, de unde și solicitatea de protecție patrimonială a peisajului din Kozle.

„Deși este clar că această regiune din Polonia are nevoie să se dezvolte din punct de vedere economic, este necesară în același timp și prezervarea memoriei evenimentelor dramatice care s-au derulat aici în urmă cu 75 de ani”, conchide Fajer.

Registration

Aici iti poti reseta parola