Evenimentul Istoric > Articole online > Arestat pentru că a împodobit o cioară! Aberațiile Justiției
Articole online

Arestat pentru că a împodobit o cioară! Aberațiile Justiției

La aceste fișe era o mențiune, „descrierea pe scurt a faptului”, unde funcționarul de la pușcărie nota ”crima” comisă de cel închis. Aici găsim de la fapte considerate grave de autoritățile de după 1945 la gesturi mărunte, banale, taxate cu luni sau chiar ani de pușcărie.

Filmele sovietice

Niculae Popa, „țăran sărac”, oltean din Bărăștii de Vede, a stat la pușcărie din iunie până în august 1953, pentru că „a vorbit de filmele sovietice că sunt exagerate”. Fapta era încadrată la „instigare publică” și omul a fost încarcerat deși era membru al Uniunii Tineretului Muncitoresc. Popa avea 38 de ani când a fost arestat.

Fiu de chiabur, pedepsit

 Ioan Popa avea, în 1953, 32 de ani când a fost arestat pentru că „a adus injurii secretarului organizației de bază, președintelui Sfatului Popular și colectorilor”. Fiu de chiabur, fost cojocar, dar ajuns plugar, potrivit fișei matricole, Popa a stat după gratii din iulie până în noiembrie 1953.

Gluma e o crimă

Telegrafistul Vasile Popa, din Iași, provenit dintr-o familie „mic burgheză”, a stat două luni și trei zile la arestul Tribunalului Cluj, fiind dovedit ca vinovat de „instigare publică”. Fapta: „învinuit că ar fi legat un bilet de gâtul la o cioară pe care a scris aduce pacea”.

A trecut în Bulgaria, la o nuntă

Mărgărit Popa, din Tudor Vladimirescu, județul Tulcea, a stat două luni la închisoare, în 1952, din octombrie până în decembrie, pentru că a trecut în Bulgaria, „la o nuntă”. Țăran cu puțin pământ”, studii „3 clase primare”, Popa era militar activ la arestare.

Lese-majesté la Tătuc

Alexandru Popescu, în vârstă de 72 ani, a fost arestat în iulie 1952 și a stat fix trei ani după gratii, la Poarta Albă, pentru „instigare pubică și injurii tovarășului Stalin”. Chiaburul – dacă e să credem încadrarea făcută de funcționarul de la penitenciar – era din Bărcănești, Olt.

Noua împărțire a Europei

 Vasile Pop, inginer din Baia Mare, a petrecut Revelionul 1954-1955 în închisoare pentru că „ar fi afirmat că RPR (Republica Populară România) după o nouă împărțire a Europei intră în componența URSS.”

Sursa documente: Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc

 

Registration

Aici iti poti reseta parola