Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Are Biden vreo strategie de a rupe parteneriatul ruso-chinez?
Articole online

Are Biden vreo strategie de a rupe parteneriatul ruso-chinez?

Casa Albă nu e pregătită

Pentru moment, Casa Albă preferă să facă abstracție de parteneriatul din ce în ce mai strâns dintre China și Rusia.„Îndemați China să ajute la izolarea Rusiei?” l-a întrebat recent pe preşedintele Biden un reporter de la Reuters. Răspunsul i-a năucit pe cei prezenți: „Nu sunt pregătit să comentez asta în acest moment”. Nici secretarul de presă al președintelui nu era pregătit. Cel puțin nu în niciun detaliu.

Consilierul pentru Securitate Națională Jake Sullivan a fost cel care, la începutul acestei luni, a avertizat Rusia că invadarea Ucrainei va duce la sancțiuni americane, făcând Moscova mai dependentă față de Beijing pentru ajutor economic. A lucrat administrația Biden cu Beijingul pentru a opri China să amortizeze lovitura sancțiunilor financiare împotriva Rusiei?

Secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, susține că Republica Populară Chineză nu este capabilă să contracareze amploarea sancțiunilor aliate. Totuși, ea a spus că Biden este „cu siguranță deschis” la o conversație cu liderul chinez Xi Jinping. Apoi, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a făcut apel la regimul comunist chinez: „Acesta este într-adevăr un moment pentru China, pentru orice țară, să se gândească de ce parte a istoriei vrea să stea. ”

Chinezii apără punctul de vedere al lui Putin

Cu câteva ore mai devreme, însă, consilierul principal al lui Biden pentru China, Laura Rosenberg, critica public China pentru „abuzurile flagrante ale drepturilor omului” împotriva minorităților etnice.
Drept urmare, nu a fost o surpriză când purtătoarea de cuvânt al Ministerului chinez de Externe, Hua Chunying, a învinuit Statele Unite pentru invadarea Ucrainei de către Rusia (ea a obiectat la folosirea cuvântului „invazie”) prin „trimiterea de arme în Ucraina” și, în general, prin faptul că a creat „frică și panică”.

Americanilor le lipsește un Richard Nixon

Săptămâna aceasta se împlinesc 50 de ani de la vizita lui Richard Nixon în China, o călătorie prezidențială dramatică care a normalizat relațiile cu țara, ca parte a unui efort mai amplu de neutralizare a influenței sovietice în China. Astăzi, însă, axa Beijing-Moscova este mai strânsă decât a fost în timpul vizitei istorice a lui Nixon. „Relația lor pare să fie la fel de strânsă ca niciodată, revenind la Stalin și Mao Zedong”, a declarat Elbridge Colby, secretar adjunct la Departamentul Apărării în timpul administrației Trump. „Este o situație foarte îngrijorătoare.”

„Nu poate fi bine pentru interesele ruse ca Moscova să nu aibă de ales decât să privească la Beijing”, a adăugat Colby, făcând ecou sentimentele exprimate de Sullivan. „Dar Moscova pare pregătită să accepte asta, cel puțin pentru moment.”

Cum ar putea fi oprită China să salveze Rusia de costul invaziei?

Dacă China vine în salvarea economică a Rusiei, ar lua în considerare Statele Unite să provoace unele dureri financiare Beijingului?
„Unul dintre lucrurile pe care trebuie să le urmărim este întrebarea dacă SUA vor impune sancțiuni secundare Chinei”, a spus Jacob Stokes, membru al Programului de Securitate Indo-Pacific al Centrului pentru o Nouă Securitate Americană.

Administrația Trump a sancționat armata chineză în 2018 pentru achiziționarea de hardware militar din Rusia, o încălcare a sancțiunilor americane majore impuse ca pedeapsă pentru amestecul Kremlinului în alegerile prezidențiale din SUA din 2016. Sancțiuni similare sau amenințarea cu acestea ar putea să-i sperie pe chinezi să vină în ajutorul Rusiei. Fost consilier al vicepreședintelui de atunci Joe Biden pentru politica în Asia, Stokes a spus: „Piesa ar putea fi: poți determina China să acționeze într-o manieră relativ constructivă, în schimbul unei rețineri din partea SUA în ceea ce privește sancțiunile secundare?”

Deși consilierii de la Casa Albă nu au comentat această posibilitate, Biden poate să fi sugerat subtil un fel de repercusiuni colaterale pentru China. „Putin va fi un paria pe scena internațională”, a spus președintele. „Orice națiune care acceptă agresiunea netedă a Rusiei împotriva Ucrainei va fi pătată de această asociere.”

Chinezii își fac calculele pentru invazia Taiwanului

China s-ar putea, însă, să urmărească modul în care Occidentul reacționează la agresiunea rusă în Ucraina, ca o repetiție generală a modului în care ar putea reacționa la o invazie chineză a Taiwanului .

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola