Intră în camera pe care o închiriase la doi amorezi, unde o vede pe Arabella Armășescu rănită în piept, iar pe amantul ei, Nicolae Urseanu, avocat de 28 de ani, mort, cu un glonte tras în tâmplă.
Arabella tocmai divorțase.
Vine Poliția. Arabella declară că a fost împușcată de amant, care apoi s-a sinucis.
Divorțul, bată-l vina!
La șase seara, Arabella se dusese la camera pe care o închiriase ca să-și facă de cap cu amantul, pentru a-i arăta o copie de pe actul de tranzacție încheiat cu fostul ei soț, de care divorțase oficial în urmă cu câteva zile.
Prin acel act, soțul se angaja ca, în urma divorțului, să îi dea două milioane de lei, însă existau niște condiții: fostul soț dorea să urmărească felul în care se cheltuiau banii și își rezerva „dreptul de control asupra întrebuințării”.
Urseanu ar fi fost nemulțumit de înțelegere. Începe scandalul.
Vin procurorii la locul tragediei.
Iată ce consemnează:
„În dimineața zilei de 22 martie 1929, Poliția anunță pe d-l Prim Procuror Codin Ștefănescu și acesta pe noi că în str. Precupeții Noi 25, soția advocatului Stravolca a fost găsită rănită cu focuri de revolver, iar advocatul Nicu Urseanu este împușcat în cap și a murit.
Ambii ne-am transportat imediat la adresa indicată, unde un spectacol nu tocmai obișnuit ni s-a prezentat ochilor.
Pe un pat improvizat, așezat în mijlocul unei camere ca și cum ar fi dormit, cadavrul unui bărbat tânăr, învelit cu palpumă până la gât, cu căciula pe cap.
În tâmpla stângă la bordura căciulei avea o rană de intrare a unui glonte rană din care se scurgea sânge, în jurul cadavrului formase o baltă pe cearceaf.
Alături de acest cadavru, pe pat, se recunoștea locul unde șezuse o altă persoană”.
O intimitate colegială
Victima, Nicolae Urseanu, ajunsese să lucreze ca avocat secretar la avocatul Constantin Stravolca, unde o cunoaște pe viitoarea sa amantă, soția șefului său.
Iar procurorii consemnează:
„Această intimitate colegială și cinstită din partea d-lui avocat Stravolca, a excitat pornirile pătimașe de femeie cochetă ale soției sale, care în dorința de a-și satisfice oarecare sentimente, ușor de priceput la vârsta sa, a forțat nota prieteniei”.
Soțul află de legătura celor doi, îl concediază pe Urseanu, iar soția îi cere divorțul și bani. Soția închiriază o cameră în strada Precupeții Noi, unde cotinuă întâlnirile cu amantul.
Procurorii versus Arabella
Aici are loc crima, iar procurorii susțin că Arabella și-a ucis amantul în somn, cu un revolver pe care îl ținea sub pernă ca armă de apărare.
Totodată, susțin că femeia își trage un glonț în partea dreaptă a corpului, provocând o rană superficială, ca să inducă în eroare Poliția.
Procurorii susțin că l-a ucis cu mâna stângă, pentru a putea rămâne în aceeași poziție în pat și să nu-l trezească.
Femeia spune însă că amantul a împușcat-o și apoi s-a sinucis.
Procurorii notează în procesul verbal că femeia avea o pată rotundă de arsură pe mâna stângă, cel mai probabil datorată folosirii revolverului.
„Omucidere cu voință”
Parchetul general al Curții de Apel București o pune sub acuzare de pentru „omucidere cu voință”.
Până la proces, Arabella face trei luni de închisoare la Văcăreşti, fiind eliberată pentru o cauţiune de 200.000 lei, plătită de fostul ei soţ.
Tot acesta angajeză, potrivit bucurestiivechisinoi, mai mulți avocați celebri din Capitală care să se ocupe de apărare (Istrate Micescu, Radu Rosetti, Ion Perieţeanu, Jean Th. Florescu, Ion Vasilescu-Valjan).
La interogatorii, Arabella expune inițial niște fapte care nu sunt în concordanță cu probele, insistând pe ideea că a fost împușcată de victimă, care apoi s-a sinucis.
După ce procurorii îi atrag atenția că declarațiile ei nu se leagă, începe să spună că nu-și amintește nimic.
Se schimbă declarațiile
Deși procesul începe cu probe și declarații solide ale martorilor în defavoarea Arabellei, lucrurile se schimbă pe parcurs.
Proprietara imobilului în care s-a produs crima, cea care a ajuns prima în cameră după tragedie, spune ca nu crede că acuzata este capabilă de crimă.
Servitoarea care inițial declarase că Arabella e stângace, spune acum că, de fapt, își folosește ambele mâini.
Mina Minovici spune în fața instanței că teza sinuciderii nu se susține și că e vorba de o crimă săvârșită de acuzată.
Arabella Armășescu este găsită nevinovată de juriu.
Însă, zece ani mai târziu, femeia ajunge din nou în atenția lumii.
Soțul ei, cu care se împacă după proces, este ucis din gelozie de un rival în 1940.