Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Apostolul Armeniei distruge templul zeilor păgâni
Articole online

Apostolul Armeniei distruge templul zeilor păgâni

Tradiția armeană îl prezintă că descendent al unei familii nobile. Încă de prunc Grigorie a fost trimis în Cezareea Capadociei, unde a fost crescut în credință creștină și botezat. Tot aici se căsătorește și are doi fii: pe Vhartanes și Aristages.

Istoricul Agathangel (secretar al împăratului armean Tiridates) ne informează că Grigorie a revenit în Armenia pentru a-și încreștina conaționalii.

Acesta va distruge templul și altarul zeilor păgâni locali din Ashtishat, atrăgându-și mania lui Tiridat, care îl supune torturilor.

 În cele din urmă, Grigorie izbutește să-l convertească și pe rege, împreună cu familia să și întreg poporul. Leontiu de Cezareea îl hirotoneste episcop, iar Petru de Sevaste îl intronizeaza episcop al Armeniei.

Sfântul Grigorie Luminatorul i-a hirotonit episcopi pe cei doi fii ai săi. Aristages a fost succesorul tatălui sau la tronul patriarhal al Armeniei. Acesta a participat și la sinodul I ecumenic de la Niceea (325). Se pare că Sfântul Grigorie ar fi făcut o călătorie la Roma împreună cu Tiridates.

Spre sfârșitul viețîi, Sfântul Grigorie Luminatorul se retrage pentru a duce o viață solitară într-o peștera din Manyea, în provincia Țăran. Moare în sălbăticie. Niște păstori ii găsesc trupul și, neștiind cine era, au ridicat deasupra lui o movilă de pietre.

Sfântul Grigorie Luminatorul, primul episcop al Armeniei și increstinatorul poporului armean, a trecut la cele veșnice după 31 de ani de păstorire. O părticică din moaștele sale se află la Biserica „Sfântul Gheorghe” – Vechi din București. Paraclisul „Sfântul Ierarh Grigorie Luminatorul, Arhiepiscopul Armeniei”, din Reședința Patriarhală, își sărbătorește pe 30 septembrie, hramul principal.

 

Sursa: crestin ortodox.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola