Autorul lucrării, Theodor Herzl (35 de ani), este un ziarist maghiar de origine evreiască. Însă foarte îndepărtat de iudaismul tradițional.
Cu un an în urmă, el urmărise la Paris derularea Afacerii Dreyfus în calitate de corespondent al cotidianului vienez Neue Freie Zeitung.
Asistase inclusiv la ceremonia de degradare a căpitanului.
Ziaristul a fost revoltat de revărsarea de antisemitism în patria drepturilor omului. Și a ajuns la concluzia că, pentru evrei, încercarea de a se lăsa asimilați în societățile în care trăiau nu era o soluție.
Singura rezolvare a „chestiunii evreiești” era ca ei să aibă propriul lor stat. Acest stat trebuie să fie în măsură să ofere un refugiu tuturor evreilor care ar fi persecutați.
Aceasta este de altfel și teza pe care o prezintă în lucrarea sa: Der Judenstaat.
Cartea suscită entuziasmul evreilor orientali, dar exprimă și aspirațiile numeroșilor militanți sioniști care, de vreo cincisprezece ani, începuseră să emigreze spre Palestina.
În lunile care au urmat apariției „Statului evreu”, Theodor Herzl și prietenii săi, Max Nordau și Israel Zangwill, decid să convoace un congres al evreilor.
Locul ales inițial pentru găzduirea congresului a fost orașul München, însă rabinii locali s-au arătat ostili s-au arătat ostili mișcării sioniste.
În cele din urmă, congresul sionist va fi organizat la sfârșitul lui august 1897, la Basel, în prezența a 204 delegați evrei.