Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Anunțul Moscovei, umilința supremă pentru SUA. Rusia supraviețuiește sancțiunilor
Caleidoscop

Anunțul Moscovei, umilința supremă pentru SUA. Rusia supraviețuiește sancțiunilor

Se poate schimba valută din nou

„Banca Rusiei a anulat unele controale de capital, permițând băncilor să schimbe din nou ruble în valută. De asemenea, unor deținători de conturi în valută li se permite să retragă euro și nu doar dolari”, relatează Bloomberg despre noua decizie a Băncii Rusiei.

Rubla pare să fi rezistat

Anunțul este cel mai recent dintr-o serie de semne că sistemul financiar rus se stabilizează. După cum am observat mai devreme în cursul zilei, cea mai mare veste din Moscova a fost mișcarea neașteptată a băncii centrale de a reduce ratele cu 300 bps (de la 20% la 17%). Și a fost și mai surprinzător pentru mulți faptul că rubla s-a consolidat și mai mult cu privire la reducerea ratei, ajungând la sfârșitul zilei sub 80 de ruble pentru un dolar.

În plus, potrivit Bloomberg, „Persoanele cu conturi în valută sau depozite deschise înainte de 9 martie, care nu și-au epuizat limita de 10.000 de dolari pentru retragerea de numerar, pot primi euro, precum și dolari începând cu 11 aprilie, a anunțat banca centrală într-un comunicat.

„Băncile pot vinde din nou valută străină din 18 aprilie, dar numai valută pe care băncile au primit-o din 9 aprilie”, se arată în raport. Noile restricții au inclus și anularea comisionului de 12% la achizițiile de valută ale brokerilor.

E numai o iluzie?

Între timp, mass-media occidentală susține că puterea rublei „poate fi iluzorie” sau că Rusia a exploatat o „lacună” în sancțiuni și a folosit o „alchimie financiară” pentru „salvarea rublei”.

Dar, după cum FT a observat ieri , „Sectorul bancar intern pare să se fi stabilizat, de asemenea, după primele zile ale războiului”, subliniind că „ Nevoia de lichiditate a băncii centrale a dispărut brusc, iar sectorul bancar comercial în ansamblu ar putea ajunge în curând să aibă depozite excedentare la CBR, notează IIF [Institutul de Finanțe Internaționale]”, potrivit zerohedge.com.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola