Angajatele CFR, obligate să poarte șorțuri negre care să le acopere nurii și să nu frecventeze localuri imorale

 

După ce autoritățile constataseră, la reclamațiile tot mai dese ale pudibonzilor care se înmulțeau pe atunci ca ciupercile după ploaie, că personalul feminin al Căilor Ferate Române lăsa foarte mult de dorit atât în ce priveşte îmbrăcămintea decoltată cât şi purtarea în afară serviciului, s-a dat dispoziția ca până pe 15 martie 1927 toate femeile de la CFR să poarte șorțuri de culoare neagră.

Iată ce scria Realitatea Ilustrată din 13 martie 1927, sub titlul „Măsuri de disciplină pentru femei”:

Aducându-se astfel mai multe cazuri de această natură la cunoştinţa Direcţiei Generale CFR, aceasta a luat întinse măsuri pentru a se pune capăt odată pentru totdeauna acestei stări de lucruri îngrijorătoare.

În conformitate cu măsurile de disciplină amintim că până la 15

Martie toate femeile din serviciul CFR sunt obligate să poarte şorţuri de serviciu, în culoare neagră.

De la această dată nici o funcţionară nu va mai putea fi primită în serviciu fără şorţ.

Se interzic cu desăvârşire fardurile strigătoare, coafurile extravagante şi toaletele decoltate, sau prea scurte.

Pedeapsa pentru aceste contraveniente va fi reţinerea salarului şi accesoriilor pe timp limitat, iar în caz de recidivă vor fi mutate disciplinar sau chiar licenţiate din serviciu.

Funcţionarele cari vor avea o purtare imorală în timpul sau în afară de serviciu, fie cu situaţia socială neregulată, fie prin frecventarea localurilor imorale, sau dându-se la fapte nepermise vor fi pedepsite cu mutarea pe cale disciplinară, iar în caz de recidivă cu destituirea.