Evenimentul Istoric > Articole online > Andy Warhol, învins în instanță pentru o imagine veche de 40 de ani
Articole online

Andy Warhol, învins în instanță pentru o imagine veche de 40 de ani

Fotografa americană Lynn Goldsmith a câștigat, vineri, 26 martie, în apel procesul cu Andy Warhol Foundation for Visual Arts.

Bătălia judiciară a început în 2017, atunci când Goldsmith s-a plâns că Warhol a folosit una dintre fotografiile sale pentru o serie de opere avându-l ca subiect pe starul pop Prince.

Fundația a răspuns dând-o în judecată pe Goldsmith pentru „a proteja operele și moștenirea” artistului.

Decizia instanței de acum câteva zile anulează primul verdict pronunțat în favoarea lui Andy Warhol, în 2019, de către un tribunal districtual din New York.

Curtea de Apel a stabilit: „Conchidem că tribunalul de district a comis o eroare în evaluarea sa și că operele în chestiune nu sunt considerate ca o utilizare echitabilă din punctul de vedere al dreptului”. Și a adaugat: „Conchidem de asemenea că (operele) sunt substanțial similare cu fotografia, din punct de vedere al dreptului”, potrivit Associated Press.

În urma deciziei, Lynn Goldsmith a declarat că este foarte recunoscătoare pentru rezultat, rodul unei bătălii juridice de patru ani.

„M-am luptat în acest proces pentru a proteja, nu doar propriile mele drepturi, ci și drepturile tuturor fotografilor și artiștilor vizuali de a trăi prin asigurarea unei licențe pentru munca lor creativă”, a declarat ea.

În decembrie 1981, forografa și muziciana rock surprindea pe peliculă portretul lui Prince. Un clișeu pe care revista Vanity Fair l-a cumpărat cu 400 de dolari, câțiva ani mai târziu, cerându-i apoi lui Warhol să lucreze pe această imagine pentru un articol în onoarea cântărețului, cu titlul „Purple Fame”.

Fidel obiceiului său, Warhol a modificat imaginea, saturând-o, mărind contrastele, colorând-o în roșu și violet.

Câțiva ani mai târziu, artistul a creat o serie de 16 opere, compusă din 12 picturi serigrafiate, două serigrafii pe hârtie și doup desene botezate Prince Series, pe baza fotografiei originale.

Proiectul, pe care Lynn Goldsmith l-a descoperit abia în 2016, adică după aproape 30 de ani, cu ocazia morții lui Prince și apariția unui număr special al Vanity Fair, în care apărea imaginea lui Warhol, fără a acorda vreun credit autorului lucrării originale.

Avocatul Fundației, Luke Nikas, a folosit următoarele argumente:

„Deși Warhol a folosit adesea ca sursă de inspirație fotografii făcute de alții pentru portretele sale, operele lui Warhol au fost creații în întregime noi. Este evident pentru orice observator rezonabil că fiecare portret al seriei Prince a lui Warhol a modificat fundamental estetica vizuală.”

De partea sa, avocatul apărării, Barry Werbin, și-a manifestat satisfacția, explicând că „decizia contribuie la punerea în valoare a drepturilor fotografilor, care riscă să-și vadă operele deturnate în scopuri comerciale de către artiști celebri sub acoperirea unei utilizări corecte”.

Registration

Aici iti poti reseta parola