Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > Ana, Luca și cu Dej inaugurează APACA. Fotografii de la evenimentul din 29 aprilie 1948
Articole online

Ana, Luca și cu Dej inaugurează APACA. Fotografii de la evenimentul din 29 aprilie 1948

Pe 29 aprilie 1948 era inaugurată prima parte a fabricii de confecții „Gheorghe Gheorghiu-Dej”, cunoscută ca APACA, din Dealul Cotrocenilor, una dintre primele „ctitorii” ale regimului comunist, ridicată în 97 de zile prin munca a 1.150 de brigadieri UTM-işti voluntari şi 600 de lucrători calificaţi.

La eveniment au participat toți liderii PMR, în frunte cu Gheorghe Gheorghiu Dej.

Gheorghe Gaston Marin, secretar general și ministru-adjunct la Ministerul Economiei Naționale în anii 1948-1949, scrie în memoriile sale:

Dej și Vasile Luca

„Se simţea nevoia să facem o demonstraţie a capacităţii noastre de a construi ceva şi în domeniul industrial. La 23 ianuarie,

Ana Pauker

Gheorghiu-Dej mi-a relatat vizita sa la fabrica de confecţii APACA, care producea în nişte barăci ponosite, la Cotroceni, uniforme pentru militari. Personalul, aproape în totalitate femei, lucra în condiţii insalubre, greu de suportat, fie şi la vedere.

Sosirea lui Dej și Luca la APACA

Cu entuziasmul său molipsitor, Dej mi-a propus să mă ocup de construcţia şi de echiparea unei noi fabrici moderne de confecţii, care să fie realizată într-un termen scurt.

În acest scop, am asigurat colaborarea unor ingineri cunoscuţi, ca Emil Prager, Calmanovici, Tiberiu Eremia, care şi-au adus utilajele de şantier şi maiştrii lor.

Luca, Dej și Bodnăraș

Proiectele au fost realizate de Prager, cu schiţe de mână chiar pe şantier. Clădirea fabricii, de 180 de metri lungime şi 18 metri lăţime, era compusă din parter şi patru etaje şi se prevedea să cuprindă 1.024 de maşini de cusut şi maşini anexe, asigurând munca pentru 1.600 de lucrători.

O mie de vagoane de materiale

Corpul principal era prevăzut să fie legat cu o cantină-sală de festivităţi, dispunând de o bucătărie modern echipată.

Petru Groza

În 97 de zile a fost construită uzina, echipată cu maşini produse la Cugir, şi a fost turnat primul planşeu al cantinei, cu munca prestată de 1.150 de brigadieri UTM-işti voluntari, care au lucrat zi şi noapte în tot acest interval, şi 600 de lucrători calificaţi, care au lucrat în trei schimburi.

Construcţia a consumat o mie de vagoane de materiale şi 1.396.000 de ore de lucru.

Sadoveanu

La 29 aprilie, cu trei zile înainte de termen, fabrica utilată în întregime cu maşini noi, cu muncitoare îmbrăcate în haine noi de lucru, cu instalaţia de are condiţionat în funcţiune a fost inaugurată în prezenţa lui Gheorghiu-Dej.

Dej pe terasa APACA

Ulterior, s-a construit o a doua aripă, la fel ca prima, şi noi corpuri pentru realizarea de modele de îmbrăcăminte, probe şi expoziţii pentru clienţii interni şi externi, unitatea devenind cea mai mare producătoare de confecţii de înaltă calitate, exportând produsele sale în toate ţările mari industrializate, de pe toate continentele”.

Registration

Aici iti poti reseta parola