Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Americanii și rușii bat pentru prima oară palma în spațiu
Articole online

Americanii și rușii bat pentru prima oară palma în spațiu

Era 15 iulie 1975 când a început primul zbor comun din istoria cosmonauticii, a navelor rusească şi americană Soiuz şi Apollo.

La deschiderea trapei, între cele două nave, comandanţii Thomas P. Safford şi Aleksei Leonov şi-au strâns mâinile şi au făcut schimb de cadouri, pentru a marca prima întâlnire de acest fel între cei doi adversari din Războiul Rece.

Pe Pământ, secretarul general al ONU, generalul Kurt Waldheim, a transmis felicitări celor două puteri pentru proiectul de testare Apollo-Soiuz şi a lăudat spiritul lor de cooperare şi de pace fără precedent, din timpul planificării şi execuţiei misiunii.

În timpul misiunii de 44 de ore, astronauţii şi cosmonauţii au efectuat experimente, au luat masa împreună şi au susţinut o conferinţă comună.

Citește și A fost Gagarin cu adevărat primul om în spațiu?

Apollo-Soiuz, care s-a desfăşurat la aproape trei ani după a şasea şi ultima aselenizare a Statelor Unite, potrivit History.com, a fost ultima misiune din programul Apollo, derulat de NASA.

Astfel, programul Apollo, care a „vizitat” luna pentru prima dată afişând flamura „We came in peace for all mankind” (Am venit în pace pentru toată omenirea), s-a încheiat în aceeaşi notă de pace şi cooperare internaţională.

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola