Evenimentul Istoric > Articole online > Americanii i-au iradiat pe micronezieni
Articole online

Americanii i-au iradiat pe micronezieni

Testul nuclear din acea zi purta numele de cod Castle Bravo şi a produs o explozie de circa 15 megatone. Bomba de la Hiroshima, de exemplu, nu avea decât 16 kilotone. Prin urmare, această explozie era de 938 de ori mai puternică decât cea de la Hiroshima, scrie history.info.

Forţa exploziei i-a surprins pe experţii care se aşteptau ca ea să nu aibă decât 6 megatone. În consecinţă, explozia reală era cu 250% mai puternică decât se prevăzuse.

Ceea ce a provocat un incident radiologic – nici măcar americanii nu erau pregătiţi pentru o explozie de asemenea amploare.

Din păcate, 239 de locuitori din insulele vecine au fost expuşi la o cantitate importantă de radiaţii, dar şi 28 de americani dintr-un atol vecin.

Pescadorul japonez Daigo Fukuryū Maru se afla şi el în apropierea Atolului Bikini, în momentul exploziei. Unii dintre cei 23 de pescari de la bordul vasului au suferit din cauza radiaţiilor, iar unul dintre ei a murit.

De ce a fost explozia de la Castle Bravo atât de puternică? Pentru că bomba era termonucleară. A fost utilizat litiu pentru producerea reacţiei termonucleare, în special o combinaţie de izotopi, 40% Li-6 şi 60% Li-7.

Asta s-a dovedit o combinaţie neobişnuit de puternică din cauza cantităţii de tritium (un izotop radioactiv al hidrogenului) care a fost creat în timpul reacţiei.

Bula de foc care a fost produsă de explozie avea un diametru de circa 7.000 de metri.

Craterul care a rezultat avea un diametru de circa 2 kilometri şi era de 76 de metri adâncime.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola