Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > America a fost descoperită cu 471 de ani înainte de Columb. Cine erau misterioșii navigatori?
Istoria secretă

America a fost descoperită cu 471 de ani înainte de Columb. Cine erau misterioșii navigatori?

Ideea că  descoperirea Americii s-a făcut mult înainte de Columb a apărut prin aniii 1960. Arheologii bănuiau că așezarea descoperită la L’Anse aux Meadows, în extremitatea nordică a Newfoundland (Canada), a aparținut unor navigatori vikingi. Confirmarea vine, însă, abia în zilele noastre. Cercetătorii au descoperit recent că lemnul folosit la L’Anse aux Meadows a fost tăiat cu o mie de ani în urmă, mai precis cu 471 de ani înainte de expediția în care Columb a ajuns pe insula Hispaniola (1492).

Cum funcționează datarea cu Carbon-14

Datarea cu carbon, denumită și datarea cu radiocarbon sau datarea cu carbon-14, este o metodă care este utilizată pentru a determina vârsta unui obiect. Carbon-14 este un izotop de carbon care este utilizat de arheologi și istorici pentru datarea oaselor și artefactelor antice. Rata de degradare a carbonului 14 este constantă și ușor de măsurat, făcându-l ideal pentru a furniza estimări de vârstă pentru orice obiect care are mai mult de 300 de ani. Există o singură condiție, obiectul să conțină materiale organice, adică să aibă carbon. Datarea cu carbon 14 a fost inventată în anii 1940 de către un chimist fizic american numit Willard Libby. Libby a primit Premiul Nobel pentru chimie în 1960 pentru descoperirea sa.

 

Cum s-a folosit metoda de datare Carbon-14  la L’Anse aux Meadows

 

Datarea vestigiilor de la L’Anse aux Meadows nu a fost un lucru ușor. Experții sunt, însă, siguri că lemnul a fost tăiat de vikingi pentru că aceștia au folosit unelte de metal pe care populația indigenă nu avea cum să le aibă.

Arheologii au putut determina exact și anul în care s-au tăiat copacii. Asta pentru că știau că uriașa furtună solară care a avut loc în 992 după Hristos a produs un semnal radiocarbonat distinct în inelele copacilor.

„Creșterea distinctă în producția de radiocarbon care a avut loc între 992 și 993 d.Hr. a fost detectată în arhivele inelului de copaci din întreaga lume”, explică profesorul Michael Dee de la Universitatea din Groningen, expertul care a condus studiul publicat de revista Nature..

Fiecare dintre cele trei bucăți de lemn studiate au arătat că acest semnal este prezent cu 29 de inele de creștere (ani) înainte de marginea scoarței.

„Găsirea semnalului provocat de furtuna solară ne-a permis să concluzionăm că activitatea de tăiere a avut loc în anul 1021 d.Hr.”, susține și dr. Margot Kuitems de la Universitatea din Groningen.

Ce spun bătrânele saga?

 

Numărul expedițiilor vikinge în America și durata șederii lor peste Atlantic, rămân totuși necunoscute. Datele actuale sugerează că la L’Anse aux Meadows a fost locuită o scurtă perioadă. Informații despre prezența vikingilor în America apar de altfel și în Saga Groenlandezilor, care susține că Bjarni Herjolfsson a ajuns pe un tărâm necunoscut, după ce a încercat să navigheze din Norvegia în Groenlanda. Inspirat de poveștile despre Bjarni Herjolfsson, un alt viking, Leif Ericsson, a organizat propria expediție și a ajuns, se pare, în America de Nord în 1002.

Deși contradictorii și uneori fantastice, poveștile vikinge relatează, de asemenea, întâlniri, atât violente, cât și pașnice, între europeni și indigenii din regiune. scrie Daily Mail.

Registration

Aici iti poti reseta parola