Evenimentul Istoric > Articole online > Ambasadorul SUA în Polonia: Germania şi URSS, co-responsabile pentru cel de-al Doilea Război Mondial
Articole online

Ambasadorul SUA în Polonia: Germania şi URSS, co-responsabile pentru cel de-al Doilea Război Mondial

Afirmația vine ca un răspuns la recente comentarii ale preşedintelui rus Vladimir Putin referitor la originea conflictului, scrie Deutsche Welle.

„Dragă preşedinte Putin, Hitler şi Stalin au conspirat pentru a începe Al Doilea Război Mondial. Acestea sunt faptele. Polonia a fost o victimă a acestui conflict îngrozitor”, a scris ambasadoarea.

 

Liderul de la Kremlin a negat, săptămâna trecută, că Uniunea Sovietică ar fi jucat vreun rol în începerea celei de-a doua conflagraţii mondiale, încercând totodată să arunce o parte din vină asupra Poloniei.

De asemenea, el a respins faptul că Rusia sovietică a invadat Polonia în 1939, sugerând că Polonia a fost complice la planurile lui Hitler privind Holocaustul şi numindu-l pe ambasadorul polonez în Germania de dinaintea războiului „un porc antisemit”.

Mai devreme în decembrie, Putin a criticat o rezoluţie a Parlamentului European conform căreia pactul de neagresiune din 1939 dintre Germania nazistă şi Uniunea Sovietică „a pavat calea spre izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial”.

Comentariile lui Putin au stârnit indignare în Polonia, guvernul de la Varşovia convocându-l pe ambasadorul rus pentru a-şi exprima dezaprobarea.

Inacceptabil

Duminică seara, preşedintele polonez Mateusz Morawiecki a notat într-un comunicat că este inacceptabil ca agresorii să fie prezentaţi drept victime.

Potrivit lui Morawiecki, preşedintele rus „a minţit în repetate rânduri despre Polonia şi a făcut acest lucru în mod deliberat.

De obicei, acest lucru se întâmplă când autorităţile ruse resimt presiunea internaţională legată de activităţile lor”, a scris premierul polonez.

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola