Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Alexandr Lukaşenko anunță momentul în care Belarus va intra în război de partea Rusiei
Articole online

Alexandr Lukaşenko anunță momentul în care Belarus va intra în război de partea Rusiei

Putin-si-Alexandr-Lukaşenko

Belarus serveşte drept bază din spate pentru ofensiva rusă declanşată acum un an contra Ucrainei. În acest moment sunt prezenți soldaţi şi echipamente ruseşti.

Alexandr Lukaşenko anunță momentul în care Belarus va intra în război de partea Rusiei

Belarus nu va lupta alături de forţele ruse în Ucraina decât dacă ţara este atacată, a spus joi liderul din Belarus, Alexandr Lukaşenko, într-una din rarele întâlniri cu agențiile de presă străine la Minsk.

„Sunt gata să lupt împreună cu ruşii de pe teritoriul Belarus într-un singur caz: doar dacă vine măcar un soldat de acolo (din Ucraina, n. red.) cu o armă pe teritoriul nostru pentru a ne omorî oamenii”, a declarat el.

„Acest lucru nu este valabil numai pentru Ucraina, ci şi pentru toţi ceilalţi vecini”, a continuat dl Lukaşenko. „Dacă agresează Belarus, riposta va fi din cele mai crude. Din cele mai crude! Şi războiul va lua atunci un cu totul alt aspect”, a spus el.

Potrivit multor analişti, Kremlinul face presiuni asupra lui Lukaşenko pentru ca el să ordone armatei sale să se alăture ofensivei. Dar liderul a refuzat pâna acum, în ciuda dependenţei sale politice şi economice faţă de Moscova, în special după marea mişcare de contestare din 2020.

Liderul din Belarus a anunţat de altfel că va vorbi vineri cu preşedintele rus, Vladimir Putin

La sfârşitul lui ianuarie, Putin a cerut guvernului său să negocieze crearea de centre de antrenament militar comune cu Belarus.

La jumătatea lui octombrie, Belarus şi Rusia au anunţat chiar crearea unei forţe militare comune, având, potrivit Minskului, o misiune pur „defensivă”.

Cele două ţări fac permanent manevre militare de amploare, alimentând regulat speculaţiile potrivit cărora armata belarusă ar putea participa la ofensiva din Ucraina.

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, urmează să se întâlnească, vineri, 17 februarie, cu omologul său rus, Vladimir Putin, a anunțat, joi, Agenţia BelTA pe canalul său Telegram.

Potrivit afirmaţiilor acestuia, Lukașenko a anunțat despre întâlnirea viitoare cu liderul rus în timpul unei discuţii cu reprezentanții mass-media străine și naționale. Anterior, despre o posibilă întâlnire a celor doi președinți a vorbit secretarul de presă al liderului rus, Dmitri Peskov.

Acesta a declarat, în special, că, pe 5 februarie, Vladimir Putin și Aleksandr Lukașenko au avut o discuţie importantă, în timpul căreia, printre altele, au convenit să se întâlnească în următoarele două luni. Partea belarusă a anunţat apoi că cei doi șefi de stat au convenit să stabilească data întâlnirii în viitorul apropiat. 

Registration

Aici iti poti reseta parola