Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Alexander Dubcek și încercarea de instaurare a „comunismului cu față umană”
Articole online

Alexander Dubcek și încercarea de instaurare a „comunismului cu față umană”

Praga

Alexander Dubcek și încercarea de instaurare a „comunismului cu față umană”

Antonin Novotny, conducătorul stalinist al Cehoslovaciei, este succedat în funcția de prim-secretar de Alexander Dubcek, un slovac care susține reformele liberale. În primele câteva luni de guvernare, Dubcek introduce o serie de reforme politice și economice de anvergură, inclusiv o mai mare libertate de exprimare și reabilitarea disidenților politici.

În aprilie, a promulgat un program de reformă cuprinzător care includea autonomia Slovaciei, o constituție revizuită pentru a garanta drepturile și libertățile civile și planuri de democratizare a guvernului.

Până în iunie, mulți cehi cereau un progres mai rapid către o democrație reală. Deși Dubček a insistat că poate controla transformarea țării, Uniunea Sovietică și alte țări ale Pactului de la Varșovia au considerat aceste evoluții ca fiind echivalente cu o contrarevoluție.

Efortul lui Dubcek de a instaura „comunismul cu față umană” a fost sărbătorit în întreaga țară, iar scurta perioadă de libertate a devenit cunoscută sub numele de Primăvara de la Praga.

Însă, la 20 august 1968, Uniunea Sovietică a răspuns reformelor lui Dubcek prin invadarea Cehoslovaciei de către 600.000 de soldați ai Pactului de la Varșovia. Praga nu era dornică să cedeze, dar rezistența dispersată a studenților nu a fost pe măsura tancurilor sovietice.

Reformele lui Dubcek au fost abrogate, iar liderul însuși a fost înlocuit cu Gustav Husak, un pro-sovietic convins, care a restabilit un regim comunist autoritar în țară.

În 1989, în timp ce guvernele comuniste se prăbușeau în întreaga Europă de Est, Praga a devenit din nou scena unor demonstrații pentru reforme democratice. În decembrie 1989, guvernul lui Husak a cedat în fața cererilor de înființare a unui parlament pluripartidist.

Husak a demisionat, iar pentru prima dată în ultimele două decenii, Dubcek a revenit în politică în calitate de președinte al noului Parlament, care l-a ales ulterior pe dramaturgul Vaclav Havel în funcția de președinte al Cehoslovaciei. Havel a devenit celebru în timpul Primăverii de la Praga, dar după represiunea sovietică, piesele sale de teatru au fost interzise, iar pașaportul i-a fost confiscat.

Registration

Aici iti poti reseta parola