Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Aleluia! Händel supraviețuiește miraculos duelului cu Mattheson
Articole online

Aleluia! Händel supraviețuiește miraculos duelului cu Mattheson

George Frideric Handel (foto), compozitorul celebrului „Corul Hallelujah” din Mesia, a luptat odată într-un duel mortal cu contemporanul său, Johann Mattheson, în 5 decembrie 1704.

Cei doi compozitori erau amândoi tineri la acea vreme (Handel avea 19 ani și Mattheson avea 23 de ani) și se pare că s-au certat și jignit în timpul unui spectacol la Opera din Hamburg.

Incidentul s-a produs, se presupune, pentru că Haendel a refuzat să renunțe la scaunul dirijorului în timpul premierei operei Cleopatra a lui Mattheson.

În acea seară, Mattheson a trebuit să se interpreteze atât un personaj în operă (Anthony, rol de tenor), cât și pe cel de dirijor la clavecin.

Istoricii speculează că Mattheson i-a cerut lui Händel să fie dirijor în timp ce el cânta pe scenă.

După ce Mattheson și-a interpretat rolul pe scenă, s-a dus să ocupe scaunul dirijorului de clavecin.

Dar Handel nu s-a mișcat de pe scaun.

Se spune că cei doi s-au certat despre cine ar trebui să fie pe scaunul dirijorului – Mattheson, fiind compozitorul, dorea controlul, totuși Handel a refuzat să părăsească postul.

Mattheson (foto) a spus ca și-au continuat cearta afară.

Și așa, chiar în afara teatrului, tinerii compozitori cu capetele înfierbântate și-au scos sabiile și s-au duelat.

O relatare detaliată a duelului nu poate fi găsită, totuși un raport sugerează că Händel a fost aproape ucis de o lovitură de sabie a lui Mattheson.

Sabia a plecat în inimă, dar, din fericire, a lovit un nasture mare de metal de pe haină, care a împiedicat moartea lui Händel.

Amândoi s-au speriat de moarte, duelul s-a încheiat, iar cei doi compozitori s-au împăcat miraculos și au devenit prieteni de-a lungul vieții.

Au menținut prietenia, prin corespondență, chiar și după ce Handel s-a mutat la Londra pentru a-și trăi restul carierei sale stelare.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola