Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria secretă > Aleluia! Händel supraviețuiește miraculos duelului cu Mattheson
Articole online

Aleluia! Händel supraviețuiește miraculos duelului cu Mattheson

Un incident bizar din 5 decembrie 1704 ar fi putut pune capăt carierei marelui compozitor Händel înainte să înceapă, după un duel cu colegul său compozitor Johann Mattheson.

George Frideric Handel (foto), compozitorul celebrului „Corul Hallelujah” din Mesia, a luptat odată într-un duel mortal cu contemporanul său, Johann Mattheson, în 5 decembrie 1704.

Cei doi compozitori erau amândoi tineri la acea vreme (Handel avea 19 ani și Mattheson avea 23 de ani) și se pare că s-au certat și jignit în timpul unui spectacol la Opera din Hamburg.

Incidentul s-a produs, se presupune, pentru că Haendel a refuzat să renunțe la scaunul dirijorului în timpul premierei operei Cleopatra a lui Mattheson.

În acea seară, Mattheson a trebuit să se interpreteze atât un personaj în operă (Anthony, rol de tenor), cât și pe cel de dirijor la clavecin.

Istoricii speculează că Mattheson i-a cerut lui Händel să fie dirijor în timp ce el cânta pe scenă.

După ce Mattheson și-a interpretat rolul pe scenă, s-a dus să ocupe scaunul dirijorului de clavecin.

Dar Handel nu s-a mișcat de pe scaun.

Se spune că cei doi s-au certat despre cine ar trebui să fie pe scaunul dirijorului – Mattheson, fiind compozitorul, dorea controlul, totuși Handel a refuzat să părăsească postul.

Mattheson (foto) a spus ca și-au continuat cearta afară.

Și așa, chiar în afara teatrului, tinerii compozitori cu capetele înfierbântate și-au scos sabiile și s-au duelat.

O relatare detaliată a duelului nu poate fi găsită, totuși un raport sugerează că Händel a fost aproape ucis de o lovitură de sabie a lui Mattheson.

Sabia a plecat în inimă, dar, din fericire, a lovit un nasture mare de metal de pe haină, care a împiedicat moartea lui Händel.

Amândoi s-au speriat de moarte, duelul s-a încheiat, iar cei doi compozitori s-au împăcat miraculos și au devenit prieteni de-a lungul vieții.

Au menținut prietenia, prin corespondență, chiar și după ce Handel s-a mutat la Londra pentru a-și trăi restul carierei sale stelare.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola