Evenimentul Istoric > Articole online > A murit omul care a revoluționat ascultatul muzicii
Articole online

A murit omul care a revoluționat ascultatul muzicii

Lou Ottens, omul care făcut drumurile cu mașina mai vesele, inventând caseta audio, a decedat la vârsta de 94 de ani.

Inginerul olandez nu a fost niciodat încântat de magnetofoanele supradimensionate, cu role de bandă magnetică dificil de manipulat.

Potrivit NRC Handelsblad, Ottens a declarat că a luat decizia de a inventa o alternativă „din iritare”. Invenția sa va schimba pentru totdeauna industria muzicală.

Caseta muzicală compactă, în cutia sa de plastic, și-a făcut debutul la începutul anilor 1960, la salonul de electronică de la Berlin. Ea era prezentată cu sloganul: „Mai mică decât un pachet de țigări”.

Potrivit Web Dutch News, Lou Ottens a creat la început „un model din lemn pentru a determina mărimea ideală” a casetei.

Ideea creării casetei i-a venit inginerului olandez de la un model de magnetofon portabil, Philips EL 3585.

*

Născut în satul Bellingwolde, Ottens a dovedit inventivitate încă din tinerețe. Astfel, el a construit un radio special care putea recepționa emisiunile blocate de naziști.

Din 1952, a fost angajat de concernul Philips.

Deși este creditat ca inventator al casetei, Ottens a declarat întotdeauna cu modestie că a făcut parte dintr-o echipă.

În acea perioadă, Ottens era șeful de producție de la Philips Hasselt, o companie unde a lucrat aproape toată viața, și unde, în cele din urmă, a ajuns director.

Ottens și-a brevetat invenția, înaintea concurenței, care lucra la ceva asemănător.

Lucrând în beneficiul Philips și al Sony, ideea sa a fost „confirmată prin brevet”, scrie BBC News, „după ce un număr de companii japoneze au reprodus benzi similare cu diferite mărimi”.

În mod esențial, afacerea era compusă în același timp din casetă și cititor. Pentru a-l utiliza pe unul, clienții trebuiau să cumpere și celălalt produs.

Noul sistem nu s-a răspândit cu prea mare repeziciune în Statele Unite. Rolling Stone a scris că „americanii au rămas atașați de magnetofoanele cu 8 piste până ce walkman-ul Sony a revoluționat portabilitatea muzicii”.

Ottens a fost foarte frustrat că Sony și nu el a produs walkmanul.

După cum scrie BBC News, aproximativ 100 de miliarde de casete au fost vândute în ultimii 60 de ani. Și secolul XXI a îmbrățișat invenția. În mod uimitor, în Marea Britanie, vânzările de casete magnetice au cunoscut o creștere de 103% în prima jumătate a anului 2020.

Noile generații descoperă cu surprindere și încântare dulceața sunetului analogic, de pe discurile de vinil sau casetele magnetice, comparată cu răceala oferită de suporturile digitale.

Ottens a avut un rol important și în dezvoltarea CD-ului. El considera că acesta aduce calitatea sonoră supremă și respingea entuziasmul renăscut pentru vechile casete muzicale pe care le inventase.

Ottens a murit în Duizel, satul în care a trăit o bună parte din viață, pe 6 martie 2021.

Registration

Aici iti poti reseta parola