Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Al treilea în topul celor mai mari ai tuturor timpurilor
Articole online

Al treilea în topul celor mai mari ai tuturor timpurilor

A fost unul dintre cei mai apreciaţi chitarişti de blues ai Americii şi compozitor. Unul dintre cei mai respectaţi interpreţi de chitară electrică, revista Rolling Stone desemnându-l al treilea în topul celor mai mari chitarişti ai tuturor timpurilor.

La vârsta de 12 ani şi-a cumpărat prima chitară cu 15 dolari, fiind ajutat de verişoara mamei sale.

B. B. King, pe numele său adevărat Riley B. King, început să cânte live la un post de radio din Memphis. A interpretat la început sub numele Peptikon Boy, pe care l-a schimbat apoi în The Beale Street Blues Boy, pentru ca apoi să fie cunoscut drept Blues Boy sau B.B.

În 1943, a lucrat ca şofer pe tractor şi a interpretat la chitară alături de cvartetul St. John’s din Inverness, statul Mississippi, şi în numeroase biserici.

În 1949, King a început să înregistreze sub auspiciile casei de discuri RPM Records. Debutul său fusese consemnat cu single-ul „Miss Martha King”, apărut cu ajutorul casei de producţie Bullet Records.

Primul hit cu care a intrat în top a fost „Three o’Clock in the Morning”, în 1951. Succesul l-a cunoscut cu un „remake” din 1968 al lui Roy Hawkins, „The Thrill Is Gone”, care a devenit hit în topurile R&B şi Pop.

A continuat să impresioneze în anii ’70 ai secolului trecut cu melodii precum „To Know You Is to Love You” şi „I Like to Live the Love”.

Din 1951 şi până în 1985, B.B. King a fost prezent în topurile Billboard R&B de 74 de ori.

King a avut un an plin de reprezentaţii în 1956, cu 342 de concerte, iar în acelaşi an a reuşit să înfiinţeze propria companie de înregistrări, Blue Boys Kingdom, cu sediul în Beale Street, Memphis.

Printre alte reuşite muzicale, a contribuit la formarea unor artişti precum Millard Lee şi Levi Seabury.

A semnat, în 1962, un contract cu ABC – Paramount Records, care ulterior a devenit parte a companiei MCA Records. În noiembrie 1964, B.B. King a înregistrat live la Regal Theatre din Chicago.

Cu Eric Clapton și U2

A continuat să înregistreze până în anii ’80 compilaţii de melodii clasice alături de alţi artişti de top, precum şi materiale cu artişti apreciaţi pe plan internaţional, precum Eric Clapton.

Din 1980 a continuat să se afirme la un nivel extraordinar cu o carieră activă şi vizibilă, apărând în numeroase show-uri de televiziune cu o frecvenţă constantă.

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola