Evenimentul Istoric > Articole online > Agurida a dat în pârg. La mulți ani!
Articole online

Agurida a dat în pârg. La mulți ani!

A început să cânte din copilărie, a studiat vioara timp de opt ani şi a urmat cursuri de balet.

La 14 ani a participat la o preselecţie în Focşani, unde a fost remarcată de realizatorul tv Dumitru Moroşanu şi de compozitorul Jolt Kerestely, care au chemat-o la Bucureşti pentru a participa la concursul ”Steaua fără nume”, al cărui trofeu l-a şi câştigat,, chiar dacă nu avea încă vârsta minimă prevăzută în regulament.

Loredana Groza, cântăreaţă şi actriţă, s-a născut la 10 iunie 1970, la Oneşti, judeţul Bacău.

În 1986, a participat pentru prima oară la Festivalul de la Mamaia, unde a câştigat Marele Premiu, fiind atunci cea mai tânără participantă şi câştigătoare din istoria festivalului.

Cu Marius Țeicu

A interpretat două cântece în primă audiţie care au devenit în scurt timp şlagăre: ”Mă întreb ce să fac?”, de Marius Ţeicu şi ”Despre dragoste”, de Dan Beizadea. În următoarea perioadă, Marius Ţeicu i-a încredinţat spre interpretare melodiile ”Când iubeşti”, ”Să nu-mi spui bun rămas”, ”Nu pot trăi fără dor”, ”Cine crede în iubire?”.

Citește și Cum a uitat Parisul picioarele de un milion de dolari

La concursul ”Melodii ’86” a participat cu piesele ”Mă întreb ce să fac?” şi ”Despre dragoste”. În acelaşi an, Loredana a lansat şlagărele: ”Alege drumul” (Dani Constantin), ”Pentru iubirea ta” şi ”De n-ar fi iubirile” (Jolt Kerestely).

Primul videoclip

Seria turneelor în afara ţării a început în 1987, în Israel, unde a avut peste 20 de concerte. La a II-a ediţie a Concursului de muzică de dans de la Costineşti, unde a participat cu piesa ”Nu pot să cred” (Alexandru Simu), a fost remarcată de compozitorul Adrian Enescu, care i-a încredinţat piesa ”O inimă de 16 ani”.

Pentru această piesă a fost realizat şi primul videoclip din cariera Loredanei.Compozitorul Adrian Enescu i-a propus Loredanei realizarea unui întreg album, cu piese pe versurile poetului Lucian Avramescu – albumul ”Bună seara, iubito!”, apărut în 1988 la Electrecord.

Tot în 1988, a efectuat turnee în Germania, Bulgaria, Polonia şi a participat la Festivalul de la Mamaia ’88, obţinând premiul la secţiunea creaţie.

Agurida

Începând din 2001, Loredana a reuşit să surprindă cu fiecare nou album, la mare parte din ele colaborând cu Banda Agurida – ”Agurida” (2001), ”Zaraza, vânzătoarea de plăceri” (2002), ”Fata cu şosete de diamant” (2003), ”Zig Zagga Extravaganza” (2004) – Premiul Radio România pentru cel mai bun album, ”Jamparalele” ( 2006) – Discul de Aur, ”My Love” (2007), ”Made in Romanie” (2007), ”Nana nanino” (2007), ”Şatra în apus” (2007), ”Tzuki” (2008), ”Sundance” (2009), ”Iubiland” (2010), ”Apa” (2012).

Din 2018 face parte din distribuţia musicalului de mare succes „Mamma Mia”.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola