Deși aparținea clasei superioare, avea reputația de a fi miloasă cu cei mai puțin norocoși și era cunoscută ca fiind o persoană caritabilă.
Datorită grijii sale pentru săraci a apărut cea mai faimoasă legendă despre Lady Godiva.
De fapt, datorită acestei legende, în care nobila a călărit prin oraș complet goală, Lady Godiva trăiește în amintirile noastre până în prezent.
Cine a fost Lady Godiva?
Se spune că „Godiva” este forma latinizată a denumirii în engleză veche „Godgyfu” sau „Godgifu”, care poate fi tradusă „darul lui Dumnezeu” sau „dar bun”.
Se știe puțin despre tinerețea lui Lady Godiva – când și unde s-a născut, cine erau părinții ei etc.
De fapt, Lady Godiva a supraviețuit în în istoriea datorită soțului ei, Leofric, contele de Mercia.
Leofric a fost unul dintre cei mai puternici nobili englezi care au trăit în secolul al XI-lea.
Când regele englez, Cnut, a murit în 1035, Leofric a fost un susținător al lui Harold I, cunoscut și sub numele de Harold Harefoot, care a devenit regele Angliei.
În 1051, datorită lui Leofric a fost evitat războiul civil, deoarece contele a reușit să rezolve conflictul dintre regele Edward Mărturisitorul și contele Godwin de Gloucester înainte ca cele două părți să se intre în luptă.
De asemenea, Leofric este amintit pentru că a fost un binefăcător al așezămintelor religioase. În astfel de manifestări, Lady Godiva este menționată împreună cu soțul ei.
De exemplu, conform cronicarului John of Worchester:
„Printre celelalte fapte bune ale sale din această viață, el și soția sa, nobila contesă Godiva, care era un închinător devotat lui Dumnezeu și una care o iubea pe totdeauna fecioara Sfânta Maria, au construit în întregime cu cheltuiala lor mănăstirea de acolo (Coventry), au înzestrat-o bine cu pământ și a îmbogățit-o cu ornamente într-o asemenea măsură încât nicio mănăstire nu putea fi găsită în Anglia care să posede atât de mult aur, argint, bijuterii și pietre prețioase”.
Prima relatare a faimoasei povestiri despre Lady Godiva