Adevărul gol-goluț despre Lady Godiva și plimbarea ei nud pentru a-i ajuta pe cei săraci

 

Lady Godiva a fost o nobilă engleză care a trăit în secolul al XI-lea d.Hr.

Deși aparținea clasei superioare, avea reputația de a fi miloasă cu cei mai puțin norocoși și era cunoscută ca fiind o persoană caritabilă.

Datorită grijii sale pentru săraci a apărut cea mai faimoasă legendă despre Lady Godiva.

De fapt, datorită acestei legende, în care nobila a călărit prin oraș complet goală, Lady Godiva trăiește în amintirile noastre până în prezent.

Cine a fost Lady Godiva?

Se spune că „Godiva” este forma latinizată a denumirii în engleză veche „Godgyfu” sau „Godgifu”, care poate fi tradusă „darul lui Dumnezeu” sau „dar bun”.

Se știe puțin despre tinerețea lui Lady Godiva – când și unde s-a născut, cine erau părinții ei etc.

De fapt, Lady Godiva a supraviețuit în în istoriea datorită soțului ei, Leofric, contele de Mercia.

Leofric a fost unul dintre cei mai puternici nobili englezi care au trăit în secolul al XI-lea.

Când regele englez, Cnut, a murit în 1035, Leofric a fost un susținător al lui Harold I, cunoscut și sub numele de Harold Harefoot, care a devenit regele Angliei.

În 1051, datorită lui Leofric a fost evitat războiul civil, deoarece contele a reușit să rezolve conflictul dintre regele Edward Mărturisitorul și contele Godwin de Gloucester înainte ca cele două părți să se intre în luptă.

De asemenea, Leofric este amintit pentru că a fost un binefăcător al așezămintelor religioase. În astfel de manifestări, Lady Godiva este menționată împreună cu soțul ei.

De exemplu, conform cronicarului John of Worchester:

„Printre celelalte fapte bune ale sale din această viață, el și soția sa, nobila contesă Godiva, care era un închinător devotat lui Dumnezeu și una care o iubea pe totdeauna fecioara Sfânta Maria, au construit în întregime cu cheltuiala lor mănăstirea de acolo (Coventry), au înzestrat-o bine cu pământ și a îmbogățit-o cu ornamente într-o asemenea măsură încât nicio mănăstire nu putea fi găsită în Anglia care să posede atât de mult aur, argint, bijuterii și pietre prețioase”.

Prima relatare a faimoasei povestiri despre Lady Godiva