Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Adevăratul motiv pentru care Oscar Wilde a murit sărac
Articole online

Adevăratul motiv pentru care Oscar Wilde a murit sărac

Acuzat pentru homosexualitate

Oscar Wilde s-a născut în 1854 la Dublin, Irlanda, a studiat la Trinity College și Magdalen College, Oxford, unde s-a stabilit ca un cărturar și poet la studiilor clasice. Pe măsură ce estetismul a luat avânt în Londra, Oscar Wilde a devenit un membru al cercurilor acestei mișcări, prin care și-a făcut drum spre Statele Unite și Canada unde ținea diferite prelegeri.

Începând cu 1891, faima lui Oscar Wilde a crescut datorită lucrărilor sale care deveniseră din ce în ce mai cunoscute, cum ar fi “Portretul lui Dorian Grey”.  În același an, deși Oscar Wilde era căsătorit, a început o relație cu Lord Alfred Douglas, fiul lui John Sholto Douglas, marchizul din Queensberry.

Trei ani mai târziu, tatăl lui Douglas și-a dat seama de natura relației fiului său cu Oscar Wilde și și-a propus să distrugă scriitorul pentru totdeauna. Marchizul a insistat ca Douglas să întrerupă contactul cu Wilde, însă acesta nu l-a ascultat. Prin urmare, marchizul a făcut o vizită la clubul social al lui Wilde, unde i-a lăsat o carte despre homosexualitate. Cu toate că Oscar Wilde a depus o plângere împotriva lui pentru calomnie, marchizul a fost declarat nevinovat, iar Wilde a fost chemat în instanță în calitate de inculpat.

A doua zi după ce marchizul a fost declarat nevinovat, Oscar Wilde a fost arestat sub acuzația de homosexualitate și indecență. În Marea Britanie, homosexualitatea a fost incriminată începând cu 1885 și a continuat până în 1967. Procesul penal al lui Oscar Wilde a început pe 26 aprilie 1895, unde, mai mulți bărbați au mărturisit că au întreținut relații sexuale cu Wilde. Continuând să pledeze nevinovat, Oscar Wilde a fost eliberat pe cauțiune după ce un juriu nu a putut conveni asupra unui verdict.

Sentința finală

Un al treilea proces a început trei săptămâni mai târziu, guvernul britanic făcând presiuni pentru a se ajunge la un verdict. De această dată, juriul l-a găsit pe Oscar Wilde vinovat pentru acuzațiile aduse împotriva sa, fiind condamnat la o pedeapsă de doi ani de muncă silnică.

Soția lui Oscar Wilde și-a schimbat numele de familie, dar și pe a copiilor săi, toți trei ajungând să se mute în Olanda pentru a fi cât mai departe de acest scandal. Doi ani mai târziu, când Oscar Wilde a ieșit din închisoare, nu a mai avut bani să se întrețină. S-a mutat în Franța și a mai scris câteva lucrări, până când s-a îmbolnăvit de meningită și a murit în 1900, la vârsta de 46 de ani.

Registration

Aici iti poti reseta parola