Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Adevăratul Grinch a fost Oliver Cromwell care a interzis Crăciunul în 1647. Un avertisment pentru politicienii care vor să facă la fel din cauza COVID-19
Articole online

Adevăratul Grinch a fost Oliver Cromwell care a interzis Crăciunul în 1647. Un avertisment pentru politicienii care vor să facă la fel din cauza COVID-19

Politicienii care doresc să suspende anul acesta sărbătorile de Crăciun din cauza pandemiei de COVID-19 ar face bine să-și amintească ce s-a întâmplat în 1647 în Regatul Angliei.

În 1647, Crăciunul a fost interzis în Regat (care la acea vreme includea Țara Galilor, Scoția și Irlanda), dar treburile nu au ieșit prea bine.

Interdicții mergeau de la decorațiuni la adunări, cee ace a făcut să izbucnească rebeliuni în toată țara.

În timp ce unele proteste au luat forma agățării, ca sfidare, a decorațiunilor, , altele au fost mult mai radicale și au avut consecințe istorice.

Parlamentul câștigase războiul civil, iar regele Carol era captiv la Hampton Court. Biserica Angliei fusese desființată și înlocuită de un sistem presbiterian.

Reforma protestantă restructurase bisericile din insulele britanice, iar zilele sfinte, inclusiv Crăciunul, au fost desființate.

Festivitățile obișnuite din timpul celor 12 zile de Crăciun (25 decembrie – 5 ianuarie) au fost considerate inacceptabile.

Magazinele trebuiau să rămână deschise pe tot parcursul Crăciunului. Afișările de decorațiuni de Crăciun au fost interzise. Alte tradiții, cum ar fi sărbătoarirea și consumul sărbătoresc de alcool, băut în cantități mari atunci, ca și acum, au fost, de asemenea, interzise.

Urmările revoltelor de Crăciun din Norwich au fost cele mai dramatice. Primarul a fost convocat la Londra în aprilie 1648 pentru a explica eșecul său de a interzice petrecerile de Crăciun, dar o mulțime a închis porțile orașului pentru a-l împiedica să intre.

Forțele armate au fost din nou desfășurate și, în revoltele care au urmat, depozitul munițiilor din oraș a explodat, ucigând cel puțin 40 de persoane.

Norwich nu era singura regiune unde fusesră revolte. În Kent, marele juriu a decis că revoltații care petreceau Crăciunul nu aveau de ales decât să răspundă în fața legii, iar regiunea s-a ridicat violent împotriva parlamentului.

Regaliștii au valorificat nemulțumirea populară și au început să organizeze revoltele.

Rebeliunile au provocat al doilea război civil în acea vară. Regele Carol a fost judecat după înfrângerea sa în război și a fost executat. Aceasta a dus la o revoluție, iar Marea Britanie și Irlanda au devenit republici – totul din cauza Crăciunului.

 

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola