Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Acum 63 de ani, americanii au pierdut o Bombă cu Hidrogen. Nu au găsit-o nici până azi
Articole online

Acum 63 de ani, americanii au pierdut o Bombă cu Hidrogen. Nu au găsit-o nici până azi

„Imperialist american / Cădea-ți-ar bomba-n Ocean.” Așa sunau două versuri ale Veronicăi Porumbacu, devenite faimoase în perioada proletculistă.

Nu știm dacă ele au fost inspirate de incidentul pe care îl relatăm mai jos.

Pe 5 februarie 1958, un bombardier de tip B-47 Stratojet s-a ciocnit în aer cu un alt aparat al forțelor aeriene ale Statelor Unite, un avion de vânătoare de tip F-86 Sabre.

Bombardierul avea la bord o bombă cu hidrogen de tip Mark Mk-15, de 3500 de kilograme, care a fost aruncată în apă.

După 63 de ani, bomba nu a fost găsită. Deși US Air Force a dat asigurări că bomba, dacă nu este „deranjată”, nu reprezintă nici un pericol pentru regiune, locuitorii de aici nu sunt foarte convinși.

Pilotul bombardierului, colonelul Howard Richardson, a aruncat bomba, după ce aparatul său a fost lovit din greșeală de un avion de vânătoare F-86 Sabre, într-o misiune de antrenament.

Pilotul F-86, locotenentul Clarence Stewart, nu a văzut bombardierul lui Richardson pe radarul său și l-a lovit când se afla în coborâre, arată site-ul NPR, radiodifuzorul public american.

Impactul a smuls aripa stângă a avionul F-86 și a provocat distrugeri importante la rezervoarele de carburant ale bombardierului.

Richardson, care avea la bord un echipaj format din doi oameni, s-a temut ca bomba cu hidrogen să nu se desprindă la aterizarea forțată și să explodeze.

A lăsat-o deci să cadă în apă, înainte de ateriza la baza aeriană Hunter, de lângă Savannah.

La rândul său, Stewart s-a ejectat din avionul său distrus și a aterizat cu bine într-o mlaștină.

Marina americană a căutat bomba timp de peste două luni, însă nu a găsit-o. A recomandat (și recomandările sale rămân valabile și azi) să fie lăsată acolo unde se află.

Într-un raport din 2001 despre căutări, US Air Force a declarat că dacă bomba mai este intactă, riscul asociat răspândirii de metale grele este infim.

Dacă nu este „deranjat”, focosul din interiorul bombei nu prezintă nici un pericol, mai spune raportul. Documentul adaugă că „un focos intact ar prezenta un risc mare de explozie pentru persoane și mediu, dacă este deranjat de o încercare de recuperare”.

Deși guvernul a încetat oficial să caute bomba, locuitorii din regiune – inclusiv pilotul în retragere al US Air Force, Derek Duke – nu au uitat că o armă mortală se află în largul coastelor lor.

În 2004, în timpul unei misiuni, Duke a detectat o radiație mare în apele puțin adânci ale orașului Savannah.

Reprezentanții guvernamentali au efectuat o anchetă, însă au ajuns la concluzia că radiațiile erau normale pentru mineralele naturale din regiune.

Registration

Aici iti poti reseta parola