Evenimentul Istoric > Articole online > Acel 31 august imposibil de uitat. Moartea prințesei Diana
Articole online

Acel 31 august imposibil de uitat. Moartea prințesei Diana

Se spune că uneori subiectele îți caută jurnaliștii. Moartea prințesei Diana, o știre care încă mai are nevoie de timp pentru a fi procesată, deși au trecut 22 de ani de atunci, m-a ales într-o zi teoretic liberă.

Atunci, șocul provocat de veste a fost atât de mare, încât am rămas blocată în fața unui ecran pe care vedeam niște buze pronunțând niște cuvinte pe care nu le puteam descifra.

Accident…tunel…Paris…Dodi al-Fayed….Mercedes….prințesa Diana….deces confirmat.

Jurnalistul-robot a uitat de ziua liberă, s-a năpustit la computer, căutând dezmințiri, speranțe.

Era 31 august 1997.

Puțin după miezul nopții, Diana, prințesa de Wales, cunoscută în întreaga lume drept ”Prințesa inimilor”, moare într-un accident de mașină la Paris.

Avea 36 de ani.

Iubitul ei, milionarul de origine egipteană Dodi Fayed, și șoferul mașinii în care cei doi iubiți se aflau, Henri Paul, au murit și ei.

Tragicul accident a șocat și întristat întreaga lume. Ziua dispariţiei prinţesei, dincolo de lacrimi şi emoţii, a rămas unul dintre cele mai tulburătoare momente ale secolului al XXI-lea.

Au trecut 22 de ani de atunci și Lady Diana continuă să fie iubită de britanici, de întreaga lume. Fântâna comemorativă dedicată „Prinţesei inimilor” din Londra este loc de pelerinaj unde oamenii aduc flori, suveniruri, în amintirea celei mai îndrăgite prinţese britanice.

A fost una dintre cele mai populare figuri în întreaga lume.

Moartea ei a adus valuri de oameni la porțile Kensington Palace, și tone de buchete de flori, scrisori de adio, fotografii, jucării din pluș și lumânări. Într-un loc în care Lady Di nu avea să se mai întoarcă niciodată.

Diana și Dodi – care își petrecuseră vacanța pe Riviera Franceză – sosiseră cu o zi înainte la Paris.

Au plecat de la celebrul hotel Ritz din Orașul Luminilor imediat după miezul nopții, dar pe urmele lor, din păcate, în ciuda tuturor stratagemelor lui Dodi de a-i evita, cohorte de paparazzi au pornit-o pe motociclete, pentru a-i surprinde pe cei doi împreună și a le vâna orice mișcare.

Intenția prințesei și a lui Dodi era să ajungă la apartamentul lui Dodi din Rue Arsene Houssaye, amintește history.com.

A fost nevoie de numai câteva minute de presiune infernală pentru ca șoferul Henri Paul să piardă controlul mașinii, un Mercedes S Klasse, și să intre în stâlpul de la intrarea în tunelul de sub Pont de l’Alma.

Dodi al-Fayed și Henri Paul au murit pe loc. Decesul lor a fost constatat de echipele de descarcerare sosite la fața locului. O lume întreagă a urmărit cu sufletul la gură, în fața micilor ecrane, breaking news după breaking news. Pentru că despre Lady Di au tot existat mici licăriri de speranță.

Fusese transportată la spitalul Pitie-Salpetriere, căci nu murise pe loc, s-a spus. S-au spus multe, de atunci. În 22 de ani s-au adunat atâtea teorii ale conspirației, informații veridice, versiuni oficiale, comentarii, documentare, cărți, încât pare că nu mai e loc pentru niciun cuvânt în plus.

Și totuși, an de an, la 31 august, lumea întreagă simte nevoia să o ia de la capăt. Să vorbească despre ea. Prințesa Diana, probabil cea mai iubită prințesă din istorie.

Decesul Dianei a fost pronunțat la ora 06:00.

Un al patrulea pasager, bodyguardul Dianei, Trevor Rees-Jones, a fost grav rănit, dar a supraviețuit.

Fostul soț al prințesei, prințul Charles, surorile ei și alți membri ai familiei regale britanice, au sosit la Paris în acea dimineață.

Corpul neînsuflețit al Dianei a fost dus la Londra.

Moartea ei tragică a alimentat toate emoțiile și frustrările pe care ea le împărtășise.

Așa cum i-a fost mare parte din viață, așa i-a fost și moartea: plină de senzațional, de teorii ale conspirației.

La început, s-a spus că paparazzi care au urmărit mașina sunt vinovați de moartea lor. Presiunea pusă pe șofer l-ar fi destabilizat pe acesta, și așa a intrat în stâlp. Ulterior, s-a aflat că Henri Paul era sub influența alcoolului și mai lua și medicamente. În cele din urmă, o investigație oficială s-a încheiat cu concluzia că nu paparazzi au fost cauza accidentului.

Poate, totuși, dacă nu ar fi fost goana nebună după o amărâtă de fotografie cu cei doi iubiți în mașină, alcoolul din sângele lui Henri Paul ar fi fost insuficient pentru a provoca un accident, iar Dodi și Diana ar fi ajuns întregi la destinație.

La 31 august 1997, s-a stins cel mai strălucitor star mediatic.

O creație a presei, care ținea prima pagină a revistelor, ziarelor și deschidea buletinele de știri ale televiziunilor și radiourilor. Era chipul care vindea cel mai bine.

Presa era fascinată de ea și o folosea cu cinism pentru a-și crește tirajele.

Dar și ea își dorea să fie în atenția presei. Își dădea seama de influența și puterea date de celebritatea ei.

 

 

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola