Evenimentul Istoric > Articole online > Academia Ungară de Ştiinţe va organiza o conferinţă internaţională despre Trianon. Vor fi speakeri şi din România
Articole online

Academia Ungară de Ştiinţe va organiza o conferinţă internaţională despre Trianon. Vor fi speakeri şi din România

Potrivit comunicatului MTA, la consfătuirea intitulată “Dincolo de Trianon. Sfârşitul războiului în Europa Dunăreană: o nouă eră? (1918-1924)”, la conferinţă vor fi vorbitori din Austria, Statele Unite, Germania, Franţa, România, Ucraina, Elveţia, Italia, Croaţia şi Slovenia.

“Prezentările nu vor fi abordate în stilul istoriei tradiţionale sau al politicii şi diplomaţiei, acestea se vor concentra pe reorganizarea Europei Centrale şi de Est, pe comparaţiile regionale care s-au întâmplat în Ungaria şi pe experienţele sociale” – se arată în comunicatul citat de hirado.hu.

Prin urmare, prezentările acoperă subiecte precum violenţa (inclusiv teroarea roşie şi cea albă), rolul culturii, situaţia filmului şi a teatrului maghiar, efectele cotidiene ale modificărilor de frontiere, caracteristicile regionale ale sfârşitului războiului, transformarea economiei şi a societăţii, situaţia femeilor şi a copiilor.

A schimbat soarta Ungariei

Academia Ungară de Ştiinţe precizează în comunicat că Tratatul de pace de la Trianon a fost un eveniment care a schimbat soarta Ungariei, cu efecte până în zilele noastre.

În plus, pe lângă pierderile socio-economice, şi sfera ştiinţei maghiare a fost puternic afectată, astfel că importante grupuri intelectuale s-au trezit în străinătate devenind cercetători de renume în calitate de cetăţeni ai altor ţări.

Potrivit MTA, membrii Grupului de cercetători Trianon 100 Elan (Lendület), fondat în 2016 şi coordonat de istoricul Balázs Ablonczy, în pregătirea pentru anul centenar au publicat o serie de lucrări noi, actualizate şi valide, care servesc ca punct de referinţă şi pentru publicul larg.

Cărţi noi

Ca urmare a muncii lor, până în prezent au fost publicate cinci cărţi.

Până la finalul proiectului se preconizează că vor fi publicate 12-14 volume cu privire la împrejurările Tratatului de pace.

În plus, au apărut zeci de articole ştiinţifice, au avut participări la conferinţe interne şi internaţionale, respectiv s-a consolidat cooperarea internaţională ca urmare a activităţii echipei de cercetare – se arată în comunicat.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola