Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > Absenteismul aduce coaliția de dreapta la putere în Italia. Rezultatul ultimelor alegeri
Articole online

Absenteismul aduce coaliția de dreapta la putere în Italia. Rezultatul ultimelor alegeri

alegeri

Absenteismul aduce coaliția de dreapta la putere în Italia. Rezultatul ultimelor alegeri

Coaliţia de dreapta, la guvernare în Italia, a câstigat alegerile regionale organizate duminică şi luni, în două regiuni importante, potrivit France 24.

Coaliţia formată de Fratelli d’Italia (FDI, extrema dreaptă) a şefei guvernului, Meloni, Liga antimigranţi a lui Matteo Salvini şi Forza Italia (FI, dreapta) a lui Silvio Berlusconi a câştigat cele mai populate două regiuni ale peninsulei, Lombardia, cu Milano, plămânul economic al ţării, şi Lazio, regiunea capitalei Roma.

După numărarea a cvasi-totalităţii buletinelor de vot, candidatul dreptei în Lombardia, actualul guvernator Attilio Fontana, membru al Ligii, este creditat cu 55% din voturi, în vreme ce contracandidatul lui de stânga este creditat cu 34%.

În Lazio, dreapta este în frunte cu 53% din voturi pentru Francesco Rocca, fost preşedinte al Crucii Roşii italiene, faţă de 34% pentru candidatul stângii, Alessio D’Amato, responsabilul pentru sănătate al regiunii, care şi-a recunoscut înfrângerea.

„Felicitări lui Francesco Rocca, preşedinte, şi lui Attilio Fontana, preşedinte, pentru victoria clară la regionalele din 2023 (…), un rezultat care consolidează unitatea dreptei şi întăreşte acţiunea guvernului”, a reacţionat Giorgia Meloni pe Twitter. „Victorie. Mulţimesc Lombardia,  mulţumesc Lazio” scrisese pe Twitter puţin mai devreme Matteo Salvini, viceprim-ministru în guvernul Meloni.

Acest vot a fost marcat de o rată foarte mare de absenteism, cu o participare de numai 40% în cele două regiuni

Una din mize va fi rezultatul individual al partidelor coaliţiei de la putere, care ar putea avea repercusiuni asupra raportului de forţe între  FDI, Liga şi FI. Liga şi FI sunt în pierdere, în vreme ce FDI continuă să crească, potrivit unui sondaj publicat de Institutul YouTrend pe 2 februarie: în cazul unor noi alegeri la nivel naţional, scorul lui ar creşte la 29,4% faţă de 26% la legislativele din septembrie. Liga este la 8,7% şi FI la 7%, potrivit aceluiaşi sondaj.

Giorgia Meloni beneficiază în plus de incapacitatea partidelor de opozitie de a se alia împotriva ei. Partidul democrat (PD, stânga), ocupat să-şi caute un nou lider, scade, confruntat cu creşterea Mişcării 5 Stele, în vreme ce centrul rămâne stabil.

Regiunile italiene dispun de o importantă autonomie faţă de guvernul central în multe domenii, în special în sănătate, transporturi sau educaţie.

Registration

Aici iti poti reseta parola