Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > A semnat armistițiul cu Japonia și a depus mărturie la Nurenberg în favoarea ultimului Fuhrer al Germaniei
Articole online

A semnat armistițiul cu Japonia și a depus mărturie la Nurenberg în favoarea ultimului Fuhrer al Germaniei

Chester William Nimitz, comandant şef al Forţelor din Pacific ale SUA în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, s-a născut în Fredericksburg, la 24 februarie 1885.

A absolvit cursurile Academiei Navale a Statelor Unite, în 1905.

În 1917, după ce fusese comandant la bordul mai multor submarine, Nimitz a fost numit adjunct al comandantului Flotei de submarine din Atlantic. După încheierea Primului Război Mondial, Nimitz a avut o serie de funcţii de comandă la bordul a numeroase nave de luptă.

În 1922, a studiat la Naval War College, iar din 1926, a format în cadrul Universităţii din Berkeley prima unitate de ofiţeri navali în rezervă.

La zece zile după atacul japonez de la Pearl Harbour, la 17 decembrie 1941, a fost numit comandant al Flotei Pacificului, cu gradul de amiral.

Bun organizator, şi-a asumat comanda celei mai importante flote americane după imensele pierderi provocate de atacul surpriză al marinei nipone.

A obţinut, în scurt timp, o serie de victorii navale împotriva marinei japoneze, iar în iunie 1942, la Midway, a restabilit iniţiativa strategică în Pacific.

La 14 decembrie 1944, printr-o decizie a Congresului, i s-a acordat gradul de amiral al Flotei Statelor Unite, cel mai mare grad în Marina americană.

După victoriile din Pacific (Insulele Mariane, Marea Filipinelor, Guam, Tinian, Golful Leyte, Iwo Jima sau Okinawa), amiralul Nimitz a semnat din partea Statelor Unite, la 2 septembrie 1945, armistiţiul cu Japonia.

După încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial, a fost decorat cu cele mai înalte distincţii militare şi i s-a încredinţat misiunea de a pregăti forţele navale pentru perioada postbelică.

În cadrul procesului de la Nurenberg, a depus mărturie în favoarea fostului comandant al marinei germane şi ultim Fuhrer al Germaniei, amiralul Karl Donitz.

Retras din serviciul activ la 15 decembrie 1947, din funcţia de şef al Operaţiunilor Navale, Nimitz şi soţia sa, Catherine, s-au mutat în California, la Berkeley.

Ulterior, s-a implicat în normalizarea relaţiilor cu Japonia şi a fost membru în conducerea Universităţii din Berkeley.

S-a stins din viaţă la 20 februarie 1966.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola