Evenimentul Istoric > Articole online > A prorocit despre robia Ierusalimului și despre pustiirea bisericii acum 2600 de ani
Articole online

A prorocit despre robia Ierusalimului și despre pustiirea bisericii acum 2600 de ani

A prorocit despre robia Ierusalimului, despre pustiirea bisericii și luarea poporului în robie. Prorocul Avacum a murit cu doi ani înainte de întoarcerea iudeilor din robie.

Din Sinaxar aflăm că odată el a făcut fiertură și a dumicat pâine în vas și a zis către cei din casă: „Eu mă duc departe și de voi zăbovi, voi să duceți pâine secerătorilor”.

Acestea zicând, a ieșit din casă și i s-a arătat îngerul Domnului pe cale și i-a zis: „Avacume, du prânzul pe care-l ai, lui Daniil în Babilon, în groapă cu lei”.

Și apucandu-l îngerul Domnului de creștet l-a ridicat de părul capului și l-a dus în Babilon deasupra gropii, în sunetul duhului sau, în depărtare de două mii două sute șaizeci și cinci de stadii și a strigat Avacum zicând: „Daniile, Daniile, primește prânzul pe care ți l-a trimis ție Dumnezeu”. Și Daniil a zis: „Ți-ai adus aminte de mine, Dumnezeule și n-ai lăsat pe cei ce Te iubesc pe Ține”.

Și sculandu-se Daniil a mâncat. Iar îngerul lui Dumnezeu iarăși a pus pe Avacum la locul lui în pământul iudaic”.

În Vechiul Testament întâlnim în trei capitole, cartea Prorocului Avacum.

Mucenița Miropia

Sfânta Muceniță Miropia s-a născut în cetatea Efesului, din părinți creștini. Mergea adeseori la mormântul Sfintei mucenițe Ermionia, una din fetele Sfântului Apostol Filip, din ale cărei sfinte moaște lua mir și îi tămaduia cu el pe cei neputincioși.

În vremea lui Numerian a fost ucis ostașul creștin Isidor. Sfânta Miropia a luat noaptea trupul mucenicului și l-au pus într-un loc însemnat. Aflând Numerian că trupul aceștuia a fost furat, a poruncit să fie chinuiți străjerii.

Văzând Sfânta Miropia cum erau chinuiți strajerii și-a zis: „Dacă aceștia pătimesc așa pentru mine, care am luat pe ascuns trupul mucenicului, și vor fi tăiați, apoi amar va fi mie la judecată lui Dumnezeu, căci se va munci sufletul meu, că una ce am fost pricinuitoarea uciderii acestor oameni”.

Și îndată a strigat către dânșii: „O! prietenilor, trupul pe care l-ați pierdut, eu l-am luat, pe când voi dormeati”.

La auzul acestor cuvinte, Numerian a poruncit să fie ucisă. Înainte de a-și da duhul, i s-a arătat Isidor spunându-i:

”Pace ție, Miropie, s-au auzit rugăciunile tale de către Dumnezeu, căci iată vei fi împreună cu noi și vei primi cununa cea gătită ție”.

Cuviosul Porfirie din Capsocalivia

Cuviosul Porfirie din Capsocalivia a fost canonizat în ziua de 1 decembrie 2013.

Cuviosul Porfirie s-a născut în ziua de 7 februarie 1906, în insula Evia, din Grecia, și a trecut la cele veșnice în dimineață zilei de 2 decembrie 1991, la vârstă de 86 de ani, în Chilia Sfântul Gheorghe, a Schitului Sfânta Treime, din pustia Capsocalivia, Sfântul Munte Athos.

În ziua de 27 noiembrie 2013, Sfântul Sinod al Patriarhiei Ecumenice, sub președenția Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, a aprobat canonizarea Cuviosului Porfirie Bairaktaris, care s-a nevoit și s-a sfințit în Sfântul Munte Athos, și a Cuviosului Meletie din Lardos.

Canonizarea Cuviosului Porfirie a avut loc în ziua de 1 decembrie 2013, în Mănăstirea Schimbarea la Față, din localitatea Milesi, regiunea Attica, Grecia.

 

Sursa: calendarortodox.ro

Registration

Aici iti poti reseta parola