Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > A plecat după ciuperci și a cules o sabie din epoca bronzului
Articole online

A plecat după ciuperci și a cules o sabie din epoca bronzului

Roman Novak a găsit sabia antică într-o pădure din Jesenicko, Morovia de Nord. El a spus: „A plouat și am mers la cules de ciuperci. În timp ce mergeam, am văzut o bucată de metal ieșind din niște pietre.

Am lovit-o cu picioarele și am constatat că era o lamă, parte a unei sabii. Am mai săpat și am găsit și un topor de bronz”.

De îndată ce Roman Novak a găsit sabia, el a contactat arheologii, care au început imediat pregătirile pentru excavarea pădurii, precum și pentru a efectua o serie de teste pe teren și pe artefacte.

Potrivit lui Jiri Juchelka, care conduce secția de arheologie la Muzeul Silezia din apropiere, sabia și toporul au o vechime de aproximativ 3.300 de ani. Ambele artefacte seamănă cu arme care erau folosite în principal în ceea e cunoscută astăzi sub numele Germania de Nord.

Jiri Juchelka mai spune: „Această sabie are o manșon octogonal. Este singura sabie de acest tip care a fost găsită vreodată în aceste locuri”.

Sabia a fost o mare surpriză pentru experți, deoarece zona în care au fost găsite artefactele a fost slab populată încă din 1.300 î.Hr.

Cu toate acestea, testele efectuate pe sol au confirmat că artefactele sunt, de fapt, locale.

Jiri Juchelka a explicat că în urmă cu 3.300 de ani, această parte a Europei era locuită de poporul Urnfield. Au fost numiți astfel din cauza obiceiului lor de a pune oasele incinerate ale morților în urne și apoi de a le îngropa într-un câmp.

În acel moment, se aflau într-un stadiu incipient de dezvoltare, iar sabia găsită ar fi fost considerată extrem de valoroasă în cultura lor.

Se spune că fabricarea sabiei găsite ar fi fost substanțial diferită de fabricarea sabiei de fier. Sabia de fier trebuia să fie forjată și, prin urmare, ar fi trebuit ca un fierar să ciocnească metalul roșu fierbinte în forma necesară.

Sabiile de bronz, pe de altă parte, au fost realizate prin topirea metalului și turnarea acestuia într-o matriță.

Sabia găsită nu a fost cel mai bun exemplu al ultimei metode, a raportat Jiri Juchelka la Radio Prague International.

„Evident, au încercat tot posibilul, dar calitatea distribuției a fost destul de scăzută. Testele cu raze X arată că există multe bule mici în interiorul armei. Acest lucru sugerează că sabia nu a fost folosită în luptă, ci avea o valoare simbolică”.

Sursa AICI

Registration

Aici iti poti reseta parola