Online

A murit scriitorul Gyorgy Konrad, figură marcantă a disidenței anticomuniste ungare

 Marina Constantinoiu Istvan Deak
A murit scriitorul Gyorgy Konrad, figură marcantă a disidenței anticomuniste ungare

Mult timp i s-a interzis să publice în Ungaria. A fost una dintre figurile emblematice ale disidenței care a dus la căderea comunismului în Ungaria, în 1989.

Scriitorul ungar Gyorgy Konrad, o figură marcantă a mişcării de disidenţă care a condus la prăbuşirea regimului comunist din Ungaria în 1989, a murit vineri la vârsta de 86 de ani după o lungă suferinţă, a anunţat familia sa, citată de agenţia de presă MTI.

Scriitorul, ale cărui romane şi eseuri au fost traduse în întreaga lume, laureat al premiilor Herder și Kossuth, a murit la locuinţa sa după o luptă îndelungată cu boala, scrie MTI, preluată de hirado.hu.

Născut în 1933 într-o familie de evrei din Debrecen, oraş din estul Ungariei, el şi-a petrecut copilăria la Berettyóújfalu, în apropiere de graniţa cu România.

El a participat în 1956 la revolta din Budapesta împotriva regimului comunist înăbuşită de forţele armate sovietice, însă spre deosebire de sora sa şi de sute de mii de refugiaţi, el a decis să rămână în Ungaria.

Konrad, care a supravieţuit Holocaustului, a scris primul său roman, "Vizitatorul", în 1969. Romanul, care s-a bazat pe experienţa sa ca asistent social pentru copii, a fost tradus în 13 limbi, potrivit site-ului său.

În iunie 1944, a scăpat la limită de exterminarea comunității sale de către naziști, sărind dintr-un tren cu destinația Budapesta cu o zi înaintea deportării evreilor din orașul său în lagărul de la Auschwitz, scrie Le Monde.

Aproape toți cunoscuții săi au murit. ”Am devenit adult la vârsta de 11 ani”, a subliniat el în autobiografia sa ”Dus și întors”, apărută în 2001. 

În 1965, el a întreprins cercetări în sociologia urbană şi experienţa sa i-a furnizat material pentru următorul său roman, "The City Builder".

Între 1973 şi 1988 cărţile sale au fost aproape sistematic interzise şi publicate fie în străinătate, fie sub forma "samizdat" - distribuirea clandestină a literaturii interzise de stat.

Konrad, unul dintre cei mai cunoscuţi scriitori din Ungaria în acea perioadă, a fost ales preşedinte al Asociaţiei Internaţionale pentru Apărarea Drepturilor Autorilor PEN Club în 1990.

Laureat al mai multor premii pentru literatură în Ungaria şi în străinătate, el a devenit în 1997 primul străin ales în fruntea prestigioasei Akademie der Kunste din Berlin.

Konrad a fost, înainte de toate, o figură marcantă a disidenţei care a condus la căderea regimului comunist în Ungaria în 1989.

Co-fondator al partidului liberal SZDSZ în 1988, el a devenit decenii mai târziu un adversar acerb al actualului premier ungar Viktor Orban.

Viktor Orban este "cel mai toxic politician pe care Ungaria l-a avut de la căderea comunismului", a spus Konrad după orchestrarea de către guvern a unei campanii mediatice împotriva finanţatorului şi omului de afaceri american de origine ungară George Soros în 2017.

 

 

Inapoi la articole
CAPITAL
ANIMALZOO
DOCTORUL ZILEI
EVZ MONDEN
EVZ
Citește în continuare pe EVZ Istoric