Evenimentul Istoric > Articole online > A murit omul care a reconstruit Moscova postsovietică
Articole online

A murit omul care a reconstruit Moscova postsovietică

Fost oficial sovietic, cu o mare pasiune pentru construcții, Lujkov și-a câștigat reputația de a fi unul dintre cei mai influenți jucători politici, comentează rfel.org.

Dar a suferit o cădere bruscă din grație în 2010 când a fost demis de Kremlin, care a afirmat că și-a pierdut încrederea în el.

Mandatul său în fruntea primăriei moscovite a fost şi unul foarte controversat, Lujkov atrâgându-şi numeroase acuzaţii de corupţie şi critici pentru distrugerea unor clădiri istorice căzute victimă speculei imobiliare.

Numit primar în 1992 de fostul preşedinte Boris Elţin şi considerat chiar un posibil succesor al acestuia, la sfârşitul anilor 1990, Iuri Lujkov a fost o figură majoră pe scena politică rusă, fiind demis din post tot de Kremlin, în 2010, după ce a „pierdut încrederea” preşedintelui Dmitri Medvedev şi a premierului de atunci Vladimir Putin.

Lujkov a intrat în politică în anii 1970, fiind adjunct în consiliul unui district local din Moscova, și ulterior ca adjunct în consiliul municipal al Moscovei și în poziții de frunte în guvernul orașului.

”Sunt sincer dezolat că a plecat dintre noi acest om plin de energie şi bucurie, care a condus Moscova în dificila perioadă postsovietică şi a făcut multe pentru acest oraş şi pentru moscoviţi. Condoleanţele mele familiei şi celor apropiaţi”, a scris pe Twitter actualul primar al capitalei ruse, Serghei Sobianin.

Fostul primar al Moscovei a murit în Germania, în timp ce era supus unei operaţii pe cord, a anunţat postul public de televiziune Rossia 24.

Iuri Lujkov era perceput ca un ”baron” controversat al scenei politice ruse.

El a fost acuzat la mai multe emisiuni televizate că şi-a împărţit Moscova cu soţia sa, miliardara Elena Baturina.

Lujkov a neagat faptul că şi-ar fi favorizat nevasta în afaceri. Cert e că Elena Baturina a ridicat în câţiva ani un imperiu imobiliar şi în construcţii la Moscova.

Soţia lui, Elena Baturina, deţine importante active imobiliare la Moscova datorită cărora se menţine, potrivit revistei Forbes, pe locul întâi în rândul celor mai bogate femei din Rusia, cu o avere estimată de 1,2 miliarde de dolari.

După demitere, s-a retras din partidul Rusia Unită (la putere) şi din viaţa politică, având doar rare apariţii în media. 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola