Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > A murit mama telenovelei
Articole online

A murit mama telenovelei

Scenarista cubaneză Delia Fiallo, considerată „mama telenovelei” şi aflată la originea unor succese internaţionale precum telenovela „Cristal”, a murit marţi la Miami, în vârstă de 96 de ani, a confirmat nora ei pentru AFP.

Pionieră a acestui tip de serial romantic extrem de popular în America Latină, Delia Fiallo, a cărei carieră a început la mijlocul secolului trecut.

Considerată de către fanii săi „mama telenovelei”, Delia Fiallo şi-a pus amprenta prin scenariile sale asupra culturii populare hispano-americane din a doua jumătate a secolului al XX-lea.

Şi-a început cariera în 1950 cu telenovele radiofonice, iar în 1957 a scris primul scenariu destinat televiziunii.

După ce a plecat din Cuba şi s-a mutat la Miami în 1966, Delia Fiallo a colaborat apoi cu posturile de televiziune venezuelene la seriale precum Lucecita în 1967 sau pentru succese mondiale precum Esmeralda, Leonela, Cristal şi Kassandra.

Cinci copii

Născută pe 4 iulie 1924 , Delia Fiallo a studiat filosofia și literatura în Havana, obținând un doctorat în 1948.

S-a căsătorit cu directorul de radio Bernardo Pascual în 1952. Au fost căsătoriți timp de 67 de ani, până când el a murit în martie 2019.

Era mama a cinci copii și avea 13 nepoți.

Fiallo, care a trăit mai mulți ani în Venezuela, nu a mai fost acolo de la alegerea fostului președinte Hugo Chávez, în 1998.

 

Registration

Aici iti poti reseta parola