Evenimentul Istoric > Articole online > A murit ”Ceaușeasca” Albaniei. Soția lui Enver Hoxha a fost ea însăși implicată în teroarea regimului comunist
Articole online

A murit ”Ceaușeasca” Albaniei. Soția lui Enver Hoxha a fost ea însăși implicată în teroarea regimului comunist

Enver Hoxha a condus Albania timp de 40 de ani. Nexhmije Hoxha i-a supraviețuit soțului ei timp de peste 30 de ani, dar în tot acest răstimp nu a arătat niciodată că ar avea remușcări pentru regimul de teroare impus de acesta în Albania.

În timpul regimului Hoxha, între 1945 și 1991, 5.577 de bărbați și 450 de femei au fost executați, peste 26.000 de oameni au fost băgați în închisori și 32.000 deportați, în timp ce 77.000 au murit în lagăre de muncă silnică, scrie rfi.fr.

Regimul comunist albanez a distrus moschei şi biserici, a interzis religia, închizându-i ca într-o puşcărie pe cei trei milioane de locuitori.

Femeia diavolului

Pentru mulţi, soţia liderului comunist albanez era „Femeia diavolului”, titlul unei cărţi de Fahri Balliu (tradus în română prin „Sinistra doamnă”). În prefaţa la această carte, scriitorul Ismail Kadare o descrie drept „cea mai josnică dintre toate, cea mai perversă” dintre soţiile de dictatori.

„În întunecata galerie a soţiilor de tirani, Peninsula noastră Balcanică are două modele: Elena Ceauşescu, în România, şi Nexhmije Hoxha, în Albania. Prima a devenit un model de ignoranţă şi îngustime la minte, obsedată de ideea de a primi titluri ştiinţifice – iar cu cât avea mai multe, cu atât se acoperea mai tare de ridicol. Cea de a doua s-a remarcat printr-o înclinaţie spre trivialitate şi printr-o cruzime fără egal, ceea ce i-a făcut pe albanezi să o poreclească «Pantera neagră»”, scria Ismail Kadare.

Însă prietena ei Vito Kapo – la rândul ei fost ministru al Industriei Uşoare din Albania comunistă şi soţia unui fost membru al Biroului Politic al Partidului Muncii din Albania, Hysni Kapo – o descria drept „o femeie foarte sensibilă, o mamă şi o soţie exemplară, întotdeauna alături de Enver Hoxha”.

Într-un interviu acordat în 2008 pentru agenția de presă France Presse, Nexhmije Hoxha nu a exprimat nici cel mai mic regret cu privire la crimele soţului său.

Scuze? Regrete?

„De ce să cer scuze? Nu regret nimic şi nu mă simt vinovată de nimic. Nu am făcut decât să respectăm legile în vigoare atunci”, a spus ea, la aproape un sfert de secol după decesul lui Enver Hoxha în 1985. „Încrederea mea în idealul comunist nu va muri niciodată”, a adăugat Nexhmije Hoxha.

Într-o declarație pentru presă, fiul său Ilir Hoxha și-a exprimat ”durerea” și a declarat că mama sa și-a dedicat ”toată viața eliberării patriei și construirii unei noi Albanii, progresului și emancipării societății albaneze”.

După ce regimul comunist din Albania s-a prăbușit, în 1991, Hoxha a fost trimisă cinci ani la închisoare pentru deturnare de fonduri publice.

Nu a ratat niciodată șansa de a-și lăuda soțul, numindu-l cândva ”nu un dictator, ci un lider ideal, care a știut să își apere țara de dușmanii interni și externi care amenințau existența Albaniei”.

Biografie

Născută într-o familie de etnici albanezi musulmani la 8 februarie 1921 în orașul macedonean Bitola, Hoxha și-a întâlnit viitorul soț, care era cu 13 ani mai mare, la o întrunire clandestină a Partidului Comunist albanez, în 1941.

S-au căsătorit după un an, iar ea a îmbrățișat ideile lui revoluționare, bazate pe învățămintele lui Marx și Lenin, ajungând sus în ierarhia partidului prin propriile forțe.

Sub regimul soțului ei, Albania a rupt legăturile cu alte state comuniste după cel de-Al Doilea Război Mondial, și a fost zeci de ani izolată de lume.

Controlul și influența exercitate de ea au crescut în timp, mai ales în ultimii ani ai domniei lui, când starea de sănătate a lui Hoxha era în declin.

Ea a condus Albania cu mult înaintea decesului lui Hoxha

Potrivit fostului premier albanez Sali Berisha, ea „a condus Albania cu mult înainte de decesul soţului său, care suferea de grave probleme de sănătate”.

În februarie 2016, ea a declarat că ”ștergerea noroiului aruncat asupra lui Enver a fost motivul pentru care a trăit atât de mult”, exprimându-și convingerea că meritele sale și ale soțului ei vor fi recunoscute cândva.

”Dar eu o să fiu moartă atunci”, a mai spus aceasta.

Hoxha și-a petrecut ultimii ani din viață într-o suburbie a Tiranei, unde și-a scris memoriile, ”Viața mea cu Enver”, înconjurată de cărți, tablouri și documente istorice.

Va fi înmormântată joi într-un cimitir public, a precizat familia sa.

Registration

Aici iti poti reseta parola