Social-democratul a fost membru în mai multe cabinete și a avut șapte mandate de deputat în Parlamentul României.
Colegii din politică dar și toți cei care l-au cunoscut au deplâns moartea politicianului, apreciind că a fost un om cinctit, personalitate marcantă a politicii românești.
Printre aceștia, și Traian Băsescu, fostul președinte al României, cu care Duvăz s-a confruntat politic de-a lungul timpului, inclusiv când social-democratul era purtător de cuvânt al PSD.
Arhitect
Născut la 14 decembrie 1949 la București, Bogdan Niculescu Duvăz studiase Arhitectura la Institutul Ion Mincu din București.
A fost deputat în toate legislaturile din perioada 1990-2016, membru al Partidului Social Democrat din 2003.
În perioada 1990-2003, Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz a membru în Partidul Democrat.
În perioada 28 iunie 1990 – 16 octombrie 1991, Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz a fost ministru al Tineretului și Sportului în Guvernul condus de Petre Roman.
Bogdan Nicolae Duvăz a fost ministru pentru Relația cu Parlamentul în Guvernul Victor Ciorbea.
În perioada 28 decembrie 2004 – 28 decembrie 2004, Bogdan Nicolae Niculescu Duvăz a fost ministru delegat pentru Relația cu partenerii sociali în Guvernul Adrian Năstase.
Năstase, despre Duvăz
Fostul premier Adrian Năstase notează, pe blogul său, că Duvăz era ”un architect din toate punctele de vedere”.
”A ales să meargă o vreme alături de Petre Roman și apoi alături de Băsescu – căruia i-a fost și naș la nunta de argint. Când Băsescu a luat-o la dreapta, l-a părăsit și a venit în PSD. Apoi a fost un ministru respectat în Guvernul pe care l-am condus. După 2004, a continuat ca parlamentar dar și în calitate de președinte al departamentului de politică externă din Consiliul național PSD”, scrie Năstase.
Năstase amintește și despre sprijinul lui Duvăz la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, când, cu votul său, PDSR a fost primit în grupul socialist.
”A militat întotdeauna pentru unitatea stângii, nemulțumit de împărțirea în două grupări”, a mai spus Năstase despre Bogdan Niculescu Duvăz.
De altfel, colegii din politică, dar și toți cei care l-au cunoscut au deplâns moartea politicianului, apreciind că a fost un om cinstit, personalitate marcantă a politicii românești.
Colegii, despre Duvăz
”Am aflat cu multă durere că astăzi a încetat din viaţă Bogdan Niculescu Duvăz, unul dintre primii membri ai Frontului Salvării Naţionale, un politician serios şi discret, care a fost o prezenţă semnificativă in viaţa politică românească timp de mai mult de 20 de ani. Eu unul, nu te voi uita, Bogdane!”, a reacționat pe Facebook social-democratul Ioan Mircea Paşcu.
”Astăzi, Partidul Social Democrat a pierdut un om de nădejde şi un coleg extraordinar. Ne despărţim cu greu de Bogdan Niculescu Duvăz! Dumnezeu să te odihnească în pace, camarade! Condoleanţe familiei, în aceste clipe atât de grele!”, a transmis sâmbătă, pe Facebook, senatorul PSD Mihai Fifor.
Petre Roman: ”Subtil în analizele politice”
Petre Roman a declarat, că moartea lui Bogdan Niculescu Duvăz este o pierdere considerabilă.
Fostul premier a spus că Duvăz era un om inteligent, un bun arhitect de meserie şi un om „subtil în analizele politice”.
„A făcut parte din Guvernul care a fost învestit de Parlament. Era ministrul Tineretului şi Sportului. A fost un participant la Revoluţie şi a devenit aproape în mod natural un om politic cu clasă. Era un om inteligent, un om pregătit, arhitect bun de meserie. Un om subtil în analizele politice. În înfruntarea care s-a declanşat în FSN între ceea ce se numeşte aripa reformistă şi aripa conservatoare, el a urmat calea împreună cu mine şi cu grupul binecunoscut, calea care a condus la formarea PD. (…) Am construit PD în condiţiile acelea deosebit de complicate, în încleştarea care a avut loc în politica românească, numai că spre deosebire de ceea ce a urmat mai târziu sau astăzi, nu era o încleştare sterilă, era o luptă pentru principii, pentru idei, pentru un proiect de România”, a afirmat Petre Roman, sâmbătă, la România Tv.
Acesta a adăugat că Bogdan Duvăz s-a reîntors la PSD, însă a fost mereu parlamentar onest în politica românească. „Astăzi aproape nimeni nu mai vorbeşte despre un proiect de România. Noi numai despre asta vorbeam. E o pierdere considerabilă, fiindcă în fond s-a dus dintre noi destul de tânăr. A rămas după ce PD a trecut pe partea de dreapta, brusc. El s-a dus în PSD, fiindcă acolo credeam că îi e mai uşor şi mai bine să reprezinte principiile lui. A fost un parlamentar PSD onest în politica românească”, a conchis Roman.
Băsescu: ”A plecat fără să spună totul despre Revoluție, Mineriade și altele”
Fostul președinte Traian Băsescu a avut doar cuvinte de laudă la adresa fostului ministru.
”Bogdan Duvăz este parte din nucleul care a preluat Revoluția și a dus-o până la intrarea în istoria constituțională postdecembristă. Bogdan Niculescu-Duvăz a fost președintele organizației de București pe timpul FSN-ului înainte de votarea Constituției. A făcut parte din toate structurile FSN și trebuie să spun că dacă voiai să afli lucruri adevărate despre Revoluție, el era unul dintre cei care ți le povestea seara, mai ales celor care nu participasem la Revoluție. E parte a transformării României și este un om care public a fost mult mai așezat la locul lui decât alții care au făcut mai puțin pentru trecerea la democrație. A fost zic eu și modest, suflet de stânga, în mod categoric. A plecat cu Petre Roman la ruperea FSN-ului, la formarea PD-ului și până la urmă s-a întors la originea politicii sale, în PSD. Este o pierdere pentru politica românească, dar dincolo de aceasta, este un politician care a plecat fără să spună toate cele ce ar fi fost de spus despre Revoluție, Mineriade și multe altele”, a spus Traian Băsescu la România TV.
Ruperea de FSN
Interesantă rămâne relatarea fostei consiliere prezidențiale ale lui Traian Băsescu, Adriana Săftoiu, în cartea sa, ”Cronică de Cotroceni”, despre cum a ajuns Băsescu la putere în Partidul Democrat, și referirea la Duvăz.
”Ceea ce a șocat, provocând prima rupere serioasă după desprinderea de Frontul Salvării Naționale, a fost cinismul lui Traian Băsescu de a se lepăda chiar de cei care l-au susținut pentru șefia partidului, cum ar fi nașul său de cununie, Bogdan Niculescu Duvăz.
Participanții la acel moment povestesc că, după ce a decis împreună cu nașul ca acesta să fie vicepreledinte al Departamentului Politic (ceea ce echivala cu funcția de prim-vicepreședinte), Traian Băsescu i-a cerut lui Liviu Negoiță să fie contracandidatul lui Duvăz. Așa că nașul de cununie a pierdut în fața mai tânărului coleg, care l-a surprins în ziua alegerilor prin depunerea candidaturii pentru cea mai importantă funcție în partid, după cea de președinte”.
”De la amintiri, care nu erau doar ale mele, ci și ale altora, dar care îl acuzau că nu respectă pe nimeni, că și-a trădat și nașul de cununie, pe Duvăz – aici, scurt, mi-a spus că am fost mințită și că nu el, ci Duvăz a trădat, mergând la PSD”, mai scrie Adriana Săftoiu.