Evenimentul Istoric > Articole online > A fost o vreme când copiii erau expediați prin poștă
Articole online

A fost o vreme când copiii erau expediați prin poștă

În numai șase luni, au fost expediate milioane de colete, ceea ce a permis o creștere considerabilă a nivelului de trai al populației americane din zonele rurale.

Până în 2013, Poșta SUA nu distribuia colete cântărind mai mult de două kilograme (patru livre). Aceasta însemna că, pentru pachete mai grele și mai voluminoase, americanii erau nevoiți să apeleze la companii private, ale cărăr tarife erau extrem de piperate.

Noul serviciu de coletărie al Poștei a anunțat că greutatea maximă pentru un colet este de 11 livre, adică aproximativ cinci kilograme.

Această facilitate i-a determinat pe cetățeni să trimită colete cu cele mai stranii obiecte. Sau ființe…

Istoricul Jenny Lynch, citată de Smithsonian Institute, amintește că, la două săptămâni după inaugurarea serviciului, un cuplu de părinți din Ohio, Jesse și Mathilda Beagle, l-au trimis prin poștă pe băiețelul lor de numai opt luni, James, la bunica lui, care locuia la câțiva kilometri depărtare, în Batavia.

Lynch susține că James s-a încadrat în limita de greutate, astfel că părinții au trebuit să suporte doar tariful obișnuit de 15 cenți. La acesta s-a adăugat și costul asigurării de 50 de dolari.

Bizara întâmplare a ajuns rapid în paginile ziarelor. În anii următori, ajunsese un lucru oarecum obișnuit să-ți expediezi copilul prin poștă.

Astfel, de pildă, pe 19 februarie 1914, o fetiță de patru ani, Charlotte May Pierstorff a fost „exediată” cu trenul, de la domiciliul său din Grangeville, Idaho, la casa bunicilor ei, aflată la peste o sută de kilometri distanță, scrie Nancy Pope pe site-ul National Postam Museum. Povestea a fost atât de populară încât a făcut obiectul unei cărți, Mailing May.

„Un colet poștal era mai ieftin decât un bilet de tren”, scrie Jenny Linch.

Dn fericire, micuța May nu a fost înghesuită într-un sac de pânză împreună cu alte pachete. De fapt, ea a fost însoțită în călătorie de verișorul ei, care era funcționar la serviciul poștal al căilor ferate. Se pare că influența acestuia, ca și faptul că o însoțea pe fetiță, a făcut posibil ciudatul transport.

Ca orice colet, copiii expediați purtau lipite de haine timbrele care dovedeau legalitatea transportului.

Registration

Aici iti poti reseta parola