Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > A fost înaintat în grad când era în temnițele comuniste. Curiozitățile istoriei
Articole online

A fost înaintat în grad când era în temnițele comuniste. Curiozitățile istoriei

Am considerat de la început, adică de la 23 august, că orice rezistenţă împotriva instaurării comunismului la noi în ţară este zadarnică.

După o capitulare fară condiţii, după un armistiţiu semnat cînd ţara întreagă era deja ocupată, după un simulacru de alegeri, pe care anglo-americanii le-au acceptat, deşi ştiau că sunt total falsificate, după o ultimă capitulare a regelui, care a plecat fară a opune rezistenţă, totul era pierdut…

Noi am fost vînduţi de către anglo-americani, vînduţi şi în interior de nişte inconştienţi, în cap cu regele, ce mai puteam face?

Nu spun că rezistenţele din munţi nu au fost bune, dar numai din punct de vedere simbolic, adică pentru ca într-un viitor îndepărtat să se arate că poporul român a rezistat singur în faţa tuturor trădătorilor.

De aceea a fost bună şi rezistenţa ţăranilor cînd li s-a luat pămîntul, şi iarăşi rezistenţa noastră în închisori într-un număr atît de mare; dar toate acestea, repet, au un caracter simbolic, fără cea mai mică şansă de reuşită…

– Ai dreptate, domnule Pantazi, dar cine se gîndea că va fi aşa?

– Tocmai aici este nenorocirea, domnule Caleia, că nimeni nu s-a gîndit, mai bine zis că toţi au refuzat să gîndească, pentru că oamenii noştri politici s-au dovedit a fi nişte nulităţi, necunoscînd cîtuşi de puţin comunismul, şi în inconştienţa lor au aruncat Ţara în braţele inamicului”.

„… Ce oameni minunaţi erau în Baia Sprie! Acolo erau cîteva grupuri bine închegate…

Grupul principal îl constituiau incontestabil legionarii.

Toţi foarte serioşi, excelenţi camarazi, binevoitori şi îndatoritori, toţi lucrau avînd grijă să nu depăşească normele, pentru ca acestea să nu fie urcate de administraţie şi să poată astfel rezista în lungul drum ce-l aveau în faţă… erau constanţi în atitudinea lor cumpătată, poate erau resemnaţi, poate se refugiau în credinţă, niciodată nu erau deznădăjduiţi, nici optimişti din cale-afară.

Celelalte grupuri?

Ţăranii vrînceni, opinca românească, în ei curge adevăratul sînge românesc…

Fără nici o discuţie, pătura ţărănească a dat cel mai frumos examen în puşcărie, cei mai puţini „turnători”, cele mai frumoase exemple”.

 

 

Pagini: 1 2

Registration

Aici iti poti reseta parola