A fost Cleopatra cu adevărat frumoasă?

 

Cleopatra VII Philopator a devenit faimoasă pentru excepționala sa frumusețe și pentru atracția irezistibilă pe are o exercita asupra bărbaților.

Totuși, dincolo faptul că legenda frumuseții sale se bazează pe faptul că i-a sedus pe doi mari conducători romani – Iulius Cezar și Marc Antoniu – cum era în realitate regina Egiptului?

Cleopatra a fost ultima din dinastia Ptolemeilor, care a condus Egiptul timp de trei secole. Ea era descendenta lui Ptolemeu I Soter, un general macedonean care a întemeiat această dinastie.

—Cleopatra VII Philopator—

Imperiul peste care stăpânea Cleopatra cuprindea Egiptul, Ciprul, unele teritorii din Orientul Mijlociu și părți din Libia de astăzi.

Izvoarele arată că a fost prima suverană dintre Ptolemei care a învățat limba egipteană, în condițiile în care limba sa maternă era greaca.

Celebra relație cu Iulius Cezar a reprezentat un moment determinant a câștiga. La început a fost mai mult o alianță politică, decât o legătură amoroasă, deoarece Cleopatra avea nevoie de armatele lui Cezar pentru a controla Egiptul, răvășit atunci de un război civil.

La rândul său, conducătorul roman avea nevoie de imensele averi ale Cleopatrei – considerată cea mai bogată femeie din epocă – pentru a-și finanța revenirea ca Cezar la Roma.

După moartea lui Cezar, la Roma, în martie 44 î.Hr., aliatul și fiul său adoptiv, Marc Antoniu, a avut și el o poveste de iubire cu Cleopatra. Dar, ca și în cazul lui Cezar, cei doi amanți aveau și multe altele de câștigat din legătura lor. Pentru Cleopatra a fost a doua șansă de a accede la putere în Egipt, în timp ce Marc Antoniu rânvea la averea ei pentru a o folosi în războaiele cu parții.

—Portret postum al Cleopatrei descoperit la Herculaneum —

Dio Cassius, istoricul grec din secolul II d.Hr, o descrie drept o frumusețe inegalabilă, atunci când se afla la prima tinerețe. El notează că avea o voce fermecătoare și știința de a fi abordabilă de toată lumea, chiar și de un Cezar îndrăgostit care trecuse de prima lui tinerețe. Dio Cassius adaugă că bărbații erau pur și simplu subujugați numai când o vedeau.

Plutarh, care a trăit în 46-120 d.Hr., afirmă însă că frumusețea Cleopatrei nu era în sine, chiar incomparabilă, însă o convorbire cu ea era ceva captivant. În plus, avea și o prezență impozantă și o mare forță de persuasiune care îi atrăgea pe bărbații puternici.

— Portret al unei regine ptolemaice, posibil Cleopatra—

Plutarh adaugă că era „o femeie cu o sexualitate de nesăturat și de o avariție de nesăturat”.

Ideea că era o femeie de o excepțională frumusețe nu este împărtășită de toți istoricii, după ce au fost descoperite imagini ale sale din prima tinerețe. Efigia Cleopatrei pe monedele romane de la British Museum arată o femeie cu fruntea îngustă, cu fața osoasă, cu bărbia ascuțită, cu un nas mare și coroiat și ochii mari.

Într-o carte biografică publicată de Smithsonian, Stacy Schiff scrie că „numele său nu poate fi șters, dar imaginile sale sunt vagi”.

Și adaugă: „Este poate una dintre figurile cele mai familiare din istorie, dar nu avem nici o idee cum arăta Cleopatra. Doar portretele sale de pe monede – bătute în timpul vieții ei  și pe care probabil că ea le-a aprobat – pot fi acceptate ca autentice.”