Evenimentul Istoric > Articole online > Și totuși: a fost Cleopatra chiar atât de frumoasă?
Articole online

Și totuși: a fost Cleopatra chiar atât de frumoasă?

Legenda frumuseții sale se bazează pe faptul că i-a sedus pe doi mari conducători romani – Iulius Cezar și Marc Antoniu. Totuși, cum era în realitate regina Egiptului?

Cleopatra a fost ultima din dinastia Ptolemeilor, care a condus Egiptul timp de trei secole. Ea era descendenta lui Ptolemeu I Soter, un general macedonean care a întemeiat această dinastie.

–Cleopatra VII Philopator–

Imperiul peste care stăpânea Cleopatra cuprindea Egiptul, Ciprul, unele teritorii din Orientul Mijlociu și părți din Libia de astăzi.

Izvoarele arată că a fost prima suverană din dinastia Ptolemeilor care a învățat limba egipteană, în condițiile în care limba sa maternă era greaca.

Celebra relație cu Iulius Cezar a fost la început mai mult o alianță politică, decât o legătură amoroasă, deoarece Cleopatra avea nevoie de armatele lui Cezar pentru a controla Egiptul, răvășit atunci de un război civil.

La rândul său, conducătorul roman avea nevoie de imensele averi ale Cleopatrei – considerată cea mai bogată femeie din epocă – pentru a-și finanța revenirea ca Cezar la Roma.

După moartea lui Cezar, la Roma, în martie 44 î.Hr., aliatul și fiul său adoptiv, Marc Antoniu, a avut și el o poveste de iubire cu Cleopatra. Dar, ca și în cazul lui Cezar, cei doi amanți aveau și multe altele de câștigat din legătura lor. Pentru Cleopatra a fost a doua șansă de a accede la putere în Egipt, în timp ce Marc Antoniu râvnea la averea ei pentru a o folosi în războaiele cu parții.

–Portret postum al Cleopatrei descoperit la Herculaneum –

Dio Cassius, istoricul grec din secolul II d.Hr, o descrie drept o frumusețe inegalabilă, atunci când se afla la prima tinerețe. El notează că avea o voce fermecătoare și știința de a fi abordabilă de toată lumea, chiar și de un Cezar îndrăgostit care trecuse de prima lui tinerețe. Dio Cassius adaugă că bărbații erau pur și simplu subjugați numai când o vedeau.

Plutarh, care a trăit în 46-120 d.Hr., afirmă însă că frumusețea Cleopatrei nu era în sine, chiar excepțională, dar o convorbire cu ea era ceva captivant. În plus, avea și o prezență impozantă și o mare forță de persuasiune care îi atrăgea pe bărbații puternici.

– Portret al unei regine ptolemaice, posibil Cleopatra–

Plutarh adaugă că era „o femeie de o sexualitate și avariție de nesăturat”.

Ideea că era o femeie de o excepțională frumusețe nu este împărtășită de toți istoricii, după ce au fost descoperite imagini ale sale din prima tinerețe. Efigia Cleopatrei pe monedele romane de la British Museum arată o femeie cu fruntea îngustă, cu fața osoasă, cu bărbia ascuțită, cu un nas mare și coroiat și ochii mari.

Într-o carte biografică publicată de Smithsonian, Stacy Schiff scrie că „numele său nu poate fi șters, dar imaginile sale sunt vagi”.

Și adaugă:

„Este poate una dintre figurile cele mai familiare din istorie, dar nu avem nici o idee cum arăta Cleopatra. Doar portretele sale de pe monede – bătute în timpul vieții ei  și pe care probabil că ea le-a aprobat – pot fi acceptate ca autentice.”

 

Registration

Aici iti poti reseta parola