Evenimentul Istoric > Articole online > Caleidoscop > A doua Edith Piaf s-a lăsat de școală la 13 ani. Născută pe 22 iulie
Articole online

A doua Edith Piaf s-a lăsat de școală la 13 ani. Născută pe 22 iulie

Cânta la reuniunile de familie şi la biserică, dorindu-şi să devină cântăreaţă, iar idolul ei era Edith Piaf.

La şcoală, colegii o rugau să cânte La Vie en Rose. A început să participe la concursuri de muzică şi, în 1964, a fost descoperită de Johnny Stark.

Vedetă a muzicii franceze, Mireille Mathieu s-a născut la 22 iulie 1946, la Avignon, sudul Franţei, fiind cel mai vârstnic dintre cei 14 copii.

Activitatea sa a fost coordonată de Paul Mauriat şi Andre Pascal, care avea să-i compună Mon crédo, Viens dans ma rue, La premiere étoile şi multe alte piese.

După o apariţie la televiziune în 1965 şi un debut la sala Olympia din Paris, a fost supranumită a doua Edith Piaf, graţie vocii sale puternice şi melodioase.

Melodii precum Mon Credo sau C’est ton nome au avut un succes uriaş în Franţa şi Europa, precum şi în SUA, Canada şi Mexic.

Peste canal și ocean

Primul său album, En direct de L’Olympia, a apărut în 1966 şi s-a bucurat de un mare succes.

După concertul din capitala Regatului Unit, la London Palladium, a înregistrat varianta franceză a piesei The Last Waltz a lui Engelbert Humperdinck sub titlul La derniere valse, care o va face cunoscută şi în Marea Britanie cu toate că piesa originală ocupa prima poziţie în topuri chiar cu câteva luni înainte.

A lansat hit după hit, fiind solicitată să efectueze un turneu în Statele Unite şi în Canada, alături de Maurice Chevalier, unde a întâlnit câţiva dintre idolii săi, precum Elvis Presley, Dean Martin sau Frank Sinatra, cu ultimii doi având oportunitatea să cânte în Las Vegas.

Cu prilejul derulării acestui turneu, a fost invitată la Ed Sullivan Show şi Danny Kaye Show.

A apărut în spectacole la Carnegie Hall din New York, la Sport Palace din Montreal, la Universal Amphitheatre din Los Angeles, la Palatul de Gheaţă din Sankt Petersburg.

Mireille Mathieu a fost prima cântăreaţă din Europa care a concertat în China.

Omagiu lui Judy Garland.

În 1989, preşedintele Franţei, Francois Mitterrand, a invitat-o pe Mireille Mathieu să-i aducă un omagiu generalului Charles de Gaulle printr-o serie de concerte-tribut, care au avut loc la Palais des Congres din Paris, în decembrie 1990.

Trei ani mai târziu a scos un nou album în memoria lui Edith Piaf.

Albumul Vous lui direz… a fost lansat în 1996, l-a promovat la Los Angeles, susţinând un concert primit ca un extraordinar triumf, îndeosebi pentru că astfel a urmărit să-i aducă un omagiu lui Judy Garland.

În 2002 a lansat al 37-lea album în Franţa – De te mains.

Trei ani mai târziu, a sărbătorit, printr-un concert la Olympia din Paris, 40 de ani de carieră, moment care a coincis cu lansarea celui de-al 38-lea album al solistei, ajuns pe locul 14 în topurile franceze.

De-a lungul carierei a înregistrat peste 1.200 de melodii, în nouă limbi.

Cu Margareta Pâslaru

În martie 2014 a susţinut un concert în România, la Sala Palatului din Bucureşti, unde s-a reîntâlnit pe scenă cu Margareta Pâslaru, după 45 de ani, mai aflăm de pe Agerpres.

Ce două artiste au participat, în 1969, la Târgul Internaţional al Discului Cannes (MIDEM – Franţa).

Margareta Pâslaru i-a oferit lui Mireille Mathieu o fotografie de la acel moment, în care pe scenă erau mari nume ale muzicii europene: Dalida, Adriano Celentano, Amalia Rodrigues, Udo Jurgens, Mireille Mathieu şi Margareta Pâslaru.

Mathieu nu a fost niciodată căsătorită și nu are copii. Spre deosebire de multe vedete, ea nu are un biograf sau simte nevoia să-și expună viața privată. Este o catolică devotată și încă participă la Liturghia catolică împreună cu familia ei.

Registration

Aici iti poti reseta parola