A avut primul contact cu teatrul prin frecventarea spectacolelor de la Grădina „Pârjoala”, unde se juca teatru popular.
În 1896, s-a înscris la Liceul militar din Iaşi, unde a fost respins. A plecat la Brăila, unde a frecventat, o scurtă perioadă, Liceul Nicolae Bălcescu. Aici s-a împrietenit cu învăţătorul şi scriitorul Ion Adam, care i-a oferit tânărului de 18 ani catedra sa din Curseşti, Rahova. S-a mutat, apoi, ca învăţător la Harşoveni, Poeneşti, unde învăţase poetul Alexandru Vlahuţă.
Constantin Tănase şi-a dezvoltat rapid un stil propriu de predare, aducând muzica şi gimnastica pe primul loc, lucru care a atras noi elevi către şcoală.
Ajuns o persoană apreciată în localitate, a atras însă şi antipatia câtorva personalităţi locale, care nu îi apreciau metodele, Tănase fiind dat afară, în cele din urmă.
În octombrie 1899, în Bucureşti fiind, s-a înrolat voluntar la Regimentul 1 Geniu Bucureşti.
După efectuarea stagiului militar s-a înscris la cursurile Conservatorului de Artă Dramatică, pe care le-a absolvit în 1905. A început să lucreze în teatru, iar în 1917 s-a căsătorit cu Virginia Niculescu.
În 1919 a pus bazele trupei de teatru Cărăbuş din Bucureşti, împreună cu care avea să creeze o tradiţie de teatru de cabaret / revistă pe parcursul următorilor 20 de ani.
În tradiţia marilor actori de comedie, a creat o tipologie de personaj, acela al cetăţeanului simplu, umil şi necăjit, tot timpul în conflict cu birocraţia aparatului de stat; personajul său, în costumul său clasic, cu pătrăţele, crizantemă la butonieră şi bastonaş, a devenit reprezentantul unei întregi categorii sociale – lucru care îl va aduce în atenţia cenzurii.
Împreună cu Cărăbuş, Constantin Tănase a făcut numeroase turnee în ţară, dar şi în afară. La Cărăbuş s-au lansat numeroşi artişti, între care Maria Tănase şi Horia Şerbănescu.
Din portofoliul de filme, amintim „Peripiţiile călătoriei lui Rigadin de la Paris la Bucureşti” (1924, film mut), „Visul lui Tănase” (1932), „Răbdare Tănase!! (1943).
La 11 aprilie 1932 avea loc premiera (românească) a filmului-scheci „Visul lui Tănase”, realizat la Berlin de N. Kiriţescu şi avându-l pe Constantin Tănase în rolul principal.
Citește și Marele actor Constantin Tănase a sfidat incendiul dinaintea Crăciunului