Evenimentul Istoric > Articole online > România regală > 80 de ani de când am spus PA Cadrilaterului
Articole online

80 de ani de când am spus PA Cadrilaterului

România pierdea în urmă cu 80 de ani Cadrilaterul, adică judeţele Durostor şi Caliacra, care a intrat în componenţa Bulgariei în urma semării pe 7 septembrie 1949 a Tratatul de frontieră româno-bulgar de la Craiova.

Tratativele româno-bulgare au avut loc la Craiova între 19 august-7 septembrie 1940. Negocierile începuseră de la 19 august, în speranţa că o rapidă reglementare a litigiului cu Bulgaria va asigura României sprijinul Germaniei în tratativele cu Ungaria.

Guvernul român şi-a dat acordul pentru cedarea Cadrilaterului încă de la 21 august.

„Încă de la 19 august, în credinţa că o atitudine concesivă faţă de Bulgaria va aduce României bunăvoinţa Germaniei în problema Transilvaniei, au început la Craiova negocieri româno-bulgare, încheiate prin semnarea unui tratat care prevedea cedarea Cadrilaterului (judeţele Durostor şi Caliacra), un schimb de populaţie şi plata de către Bulgaria a unei despăgubiri pentru bunurile abandonate de familiile româneşti plecate”, arată istoricul Florin Constantiniu în lucrarea sa „O istorie sinceră a poporului român”.

Potrivit tratatului, partea bulgară se obliga să plătească o despăgubire de un miliard de lei şi să îngrijească mausoleul de la Griviţa al ostaşilor români căzuţi în Războiul pentru independenţă (1877-1878).

Registration

Aici iti poti reseta parola