Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 8 august 1945: Sovieticii declară război Japoniei. Invadarea Manciuriei
Articole online

8 august 1945: Sovieticii declară război Japoniei. Invadarea Manciuriei

negocieri

8 august 1945: Sovieticii declară război Japoniei. Invadarea Manciuriei

La 8 august 1945, Uniunea Sovietică declară oficial război Japoniei, trimițând peste 1 milion de soldați sovietici în Manciuria ocupată de japonezi, în nord-estul Chinei, pentru a ataca armata japoneză de 700.000 de soldați.

Japonia nu fusese prea îngrijorată de Uniunea Sovietică, atât de ocupată cu germanii de pe frontul de est. Armata japoneză a mers atât de departe încât a ajuns să creadă că nu va trebui să se confrunte cu un atac sovietic până în primăvara anului 1946. Dar sovieticii i-au surprins cu invazia lor în Manciuria, un asalt atât de puternic (din cei 850 de soldați japonezi angajați la Pingyanchen, 650 au fost uciși sau răniți în primele două zile de luptă), încât împăratul Hirohito a început să pledeze la Consiliul său de Război pentru a reconsidera capitularea.

Membrii recalcitranți au început să ezite.

Aruncarea bombei la Hiroshima de către americani nu a avut efectul scontat: capitularea necondiționată a Japoniei. Jumătate din cabinetul intern japonez, numit Consiliul Suprem de Conducere a Războiului, a refuzat să se predea dacă aliații nu ofereau garanții cu privire la viitorul Japoniei, în special în ceea ce privește poziția împăratului Hirohito. Singurii civili japonezi care știau măcar ce s-a întâmplat la Hiroshima erau fie morți, fie sufereau teribil.

Devastat de atacurile nucleare americane și fără un punct de sprijin în Asia continentală, împăratul japonez Hirohito a ținut un discurs radiofonic prin care a anunțat o capitulare necondiționată la 15 august, care a fost semnată oficial la 2 septembrie, punând astfel capăt celui mai mare război pe care lumea l-a cunoscut vreodată.

Registration

Aici iti poti reseta parola