Evenimentul Istoric > Articole online > 77 de ani de la bombardarea Bucureștiului de avioanele germane
Articole online

77 de ani de la bombardarea Bucureștiului de avioanele germane

Răzbunarea lui Adolf Hitler

În zorii zilei de 24 august, dorind să răzbune arestarea mareșalului Ion Antonescu, Adolf Hitler ordonă ca 10 avioane germane să ajungă în spațiul aerian al Capitalei. Ca răspuns, Comandamentul Militar al Capitalei a dat ordin să deschidă foc asupra oricărui avion care survola orașul.

Câteva ore mai târziu, a început bombardamentul asupra Capitalei, urmând să fie planificat și al doilea atac. Bombardamentul aviației germane a distrus Teatrul Național și o parte din Palatul Regal. Atacul asupra Palatului s-a soldat cu 11 victime care asigurau paza obiectivului.

Bombardamentele aeriene nu s-au oprit în ziua de 24 august, continuând până în 26 august 1944. În noaptea de 24-25 august, avioanele de bombardament au atacat Capitala la intervale de 30-40 de minute. Timp de două zile și două nopți, Capitala a fost atacată încontinuu.

Anul bombardamentelor

Înainte de aceste bombardamente, a existat și ziua de 4 aprilie 1944, când 220 de bombardiere americane B-17 și alte 93 de bombardiere B-24 au atacat Bucureștiul. După doar o oră de la bombardament, bilanțul a fost de 2.942 de morți, 2.126 de răniți, sute de case distruse și clădiri avariate.

În 5 aprilie 1944, 226 de avioane americane au ajuns deasupra Ploieștiului, unde au fost bombardate rafinăriile și rezervoarele de petrol. Cu toate că românii erau convinși la acea dată că aliații anglo-americani nu ar ataca populație civilă, impactul psihologic a fost destul de mare. Vara anului 1944 a adus și alte bombardamente din partea escadrilelor britanice și americane, având ca scop demoralizarea populației.

Registration

Aici iti poti reseta parola