Evenimentul Istoric > Articole online > România comunistă > 61 de ani de la una dintre cele mai mari fărădelegi din istoria Armatei Române
România comunistă

61 de ani de la una dintre cele mai mari fărădelegi din istoria Armatei Române

Comuniștii au renunțat la Vânătorii de Munte

Prin Ordinul M.F.A nr. C.L. 0020, ultima mare unitate de vânători de munte a fost desființată. Odată cu dispariția Brigăzii 2 Vânători de munte, dispăreau nu numai apărătorii crestelor carpatine, ci și o armă-simbol.
Dispăreau urmașii celor care s-au acoperit de eroism și glorie la Coșna și Cireșoaia, pentru eliberarea Bucovinei și la Malaia Belozerka, la Sevastopol, munții Iaila și în Feodosia, Kerci și Baksan, la Nalcik și Alagir, pentru eliberarea Ardealului, Ungariei și Cehoslovaciei, în Munții Bukk și Tatra!
La desființare, Brigada 2 V.M. avea în subordine: Batalioanele 20, 21 și 22 Vânători de munte, Regimentul 5 Artilerie munte, Batalioanele 23 Tancuri și 68 Transmisiuni, Divizionul 61 Artilerie a.a., Compania 262 Cercetare și Compania 277 Pionieri, Bateria 213 Artilerie a.t., Brigada reprezenta o forță combativă importantă, cu un efectiv de 2491 militari, din care 464 ofițeri, 167 subofițeri și 1860 militari în termen.

Cum au făcut comuniștii să dispară Brigada 2 Vânători de munte

139 cadre militare au fost trecute în rezervă, celelalte mutate în garnizoanele din vestul țării, în special, militarii în termen au fost mutați în garnizoanele Regiunii a 3-a militară și în Divizia 1 Mecanizată ”Tudor Vladimirescu”, caii predați în agricultura cooperatistă și socialistă, schiurile, samarele, bocancii tip V.M. și celelalte materiale de alpinism distruse . Tot ce s-a clădit cu muncă și jertfă, cu curaj și dăruire, a fost distrus într-un mod tipic românesc.
Sovieticii părăsiseră țara de 3 ani, și nici chiar ei nu și-au permis desființarea trupelor de vânători de munte, deși le creaseră multe și grave probleme în luptele din Bucovina, Caucaz și Crimeea, dar care-i ajutaseră în campania din Vest. Mai mult, în 1948 se reînființa cea de-a doua divizie de vânători de munte!
Ce n-au îndrăznit sovieticii, au făcut românii.
Au trecut trei ani și jumătate, până cineva și-a dat seama de greșeala făcută și a hotărât reînființarea brigăzii cu un singur batalion într-o primă etapă. O dovadă că de distrus ceva e foarte ușor, dar de construit sau reconstruit e teribil de greu.

Registration

Aici iti poti reseta parola