Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 28 noiembrie – Zi mare pentru marxiști
Articole online

28 noiembrie – Zi mare pentru marxiști

Tatăl său l-a trimis în Anglia să ajute la conducerea fabricii de bumbac din Manchester. Şocat de sărăcia atât de larg răspândită, Friedrich Engels a început să scrie un raport care a fost publicat, în 1845, sub numele de „Condiţia clasei muncitoare în Anglia în anul 1844”.

În acelaşi an, a început colaborarea la jurnalele denumite „Analele franco-germane”, editate şi publicate de Karl Marx, la Paris.

Friedrich Engels şi Karl Marx au colaborat strâns, amândoi având o viziune similară asupra capitalismului. După ce Marx a fost deportat din Franţa, în ianuarie 1845, cei doi au decis să se stabilească în Belgia, unde exista o mai mare libertate de expresie decât în alte ţări din Europa.

Liga comunistă

În 1846, la Bruxelles, cei doi au pus bazele Comitetului de corespondenţă comunistă. Planul lor era să-i unească pe liderii socialişti din Europa.

Socialiştii din Anglia, influenţaţi de ideile lui Marx, au ţinut o conferinţă la Londra, unde au format o nouă organizaţie numită Liga Comunistă.

Engels a participat la conferinţă în calitate de delegat şi a avut o mare influenţă asupra dezvoltării strategiei de acţiune.

În 1847, Engels şi Marx au scris împreună, în şase săptămâni, o broşură bazată pe lucrarea lui Engels „Principiile comunismului”. Lucrarea a fost numită „Manifestul communist” şi a fost publicată în februarie 1848. În martie, atât Marx cât şi Engels au fost expulzaţi din Belgia. S-au mutat la Köln, unde au editat ziarul radical „Noua Gazetă Renană”.

Revolta din Elberfeld

Engels a fost un participant activ la Revoluţia de la 1848, luând parte la revolta din Elberfeld.

A luptat în campania Baden împotriva prusacilor (iunie-iulie 1849) ca adjutant al lui August Willich, conducătorul „corpurilor libere” în revolta din Baden-Palatinate.

Citește și Câți oameni l-au condus pe Marx pe ultimul drum și ce a spus Engels la înmormântare

După 1849, atât Engels cât şi Marx au fost siliţi să părăsească ţara şi să se mute la Londra. Autorităţile Prusiei au făcut presiuni asupra guvernului britanic pentru a-i expulza pe cei doi, dar premierul John Russell nu a fost de acord.

După moartea lui Marx, în 1883, Engels şi-a dedicat tot restul vieţii traducerii şi editării scrierilor lui Marx. Dintre numeroasele lucrări publicate amintim: „Dialectica naturii” (1883), „Ludwig Feuerbach şi sfârşitul filosofiei germane” (1886), „Originile familiei, proprietăţii private şi ale statului” (1884), „Revoluţie şi contrarevoluţie în Germania” (1852), „Ideologia germane” (împreună cu Marx, 1845), „Sfânta familie” (împreună cu Marx, 1845), „Războiul ţărănesc în Germania” (1850).

Sursa: Agerpres

 

 

Registration

Aici iti poti reseta parola