Evenimentul Istoric > Articole online > 31 martie – Cea mai neagră zi din viața partidelor politice din România
Articole online

31 martie – Cea mai neagră zi din viața partidelor politice din România

Pe 31 martie, s-au împlinit 81 de ani de când, în 1938, Regele Carol al II-lea a dat următorul decret și ”toate asociațiunile, grupările sau partidele actualmente în ființă și care s-au constituit în vederea propagării ideilor politice sau realizării lor, sunt și rămân dizolvate”! Pe lângă partide se desființau și asocieri de tradiție, cum ar fi masoneria.

Regele pregătise terenul pentru acest gest final de preluare totală a puterii în stat. Pe 10 februarie, guvernul condus de Octavian Goga fusese înlocuit de un Consiliu condus de Miron Cristea, Patriarhul României, iar pe 27 februarie fusese promulgată o modificare a Constituției care dădea prerogative sporite monarhului.

Miron Cristea explica, pe 1 aprilie 1938, cum urau să fie aleși parlaamentarii:  „vechiul regim reprezentativ consta în recrutarea membrilor parlamentului prin scrutin pe listă şi calcul al sufragiilor întrunite de partide pe ţară şi de responsabilitatea guvernelor faţă de Adunările Legiuitoare. Acest regim a făcut necesară, odinioară, constituirea şi funcţionarea partidelor politice. Ele au existat în fapt şi în drept până astăzi. Constituţia de la 27 februarie a introdus alegerea membrilor Camerelor prin scrutin uninominal şi reprezentarea pe profesiuni, iar guvernul are responsabilitate numai faţă de Rege”.

Dictatura carlistă, cum avea să fie cunoscută această perioadă, avea să se încheie în 1940.

Sursa foto: Bucureștii Vechi și Noi

 

Registration

Aici iti poti reseta parola