Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 30 decembrie 1862: U.S.S. Monitor se scufundă
Articole online

30 decembrie 1862: U.S.S. Monitor se scufundă

USS Monitor

30 decembrie 1862: U.S.S. Monitor se scufundă

Cu doar nouă luni mai devreme, nava a fost parte a unei revoluții în războiul naval, când nava s-a duelat cu C.S.S. Virginia (Merrimack) în largul Hampton Roads, Virginia, într-una dintre cele mai faimoase bătălii navale din istoria americană – prima dată când două nave de fier s-au confruntat într-un conflict naval, din timpul Războiului Civil American.

După faimosul duel, Monitorul a oferit sprijin cu tunuri pe râul James pentru campania peninsulară a lui George B. McClellan. Până în decembrie 1862, era clar că Monitorul nu mai era necesar în Virginia, așa că a fost trimis la Beaufort, Carolina de Nord, pentru a se alătura unei flote care era adunată pentru un atac asupra Charleston, Carolina de Sud. Monitorul a servit bine în apele protejate din Golful Chesapeake, dar nava grea și joasă era o ambarcațiune slabă pentru marea liberă. U.S.S. Rhode Island a remorcat feribotul în jurul apelor agitate de la Capul Hatteras. Întrucât luna decembrie este o perioadă înșelătoare pentru orice navă în largul Carolinei de Nord, decizia de a muta Monitorul ar putea fi considerată discutabilă.

Pe măsură ce Monitorul se mișca și se legăna în marea agitată, zona din jurul turelei tunurilor s-a slăbit și apa a început să se scurgă în carenă. Alte scurgeri au apărut pe măsură ce călătoria a continuat. Mările înalte au zguduit ambarcațiunea, ceea ce a făcut ca fundul armat plat al navei să lovească apa. Fiecare rostogolire a deschis mai multe „cusături”, iar la căderea nopții de pe 30 decembrie, Monitorul se afla într-o situație disperată.

Comandantul Monitorului, J.P. Bankhead, a semnalat navei Rhode Island că dorește să abandoneze nava. Nava cu roți laterale din lemn s-a apropiat cât de mult a permis siguranța de vasul de fier lovit, iar două bărci de salvare au fost coborâte pentru a prelua echipajul. Mulți dintre marinari au fost salvați, dar unii dintre ei erau îngroziți să se aventureze pe punte pe o mare atât de agitată. Pompele au încetat să mai funcționeze, iar nava s-a scufundat înainte ca 16 membri ai echipajului să poată fi salvați.

Deși serviciul de pe Monitor a fost de scurtă durată, acesta a marcat o nouă eră în lupta navală. Sosirea navei Virginia în largul Hampton Roads a îngrozit marina americană, dar Monitorul a echilibrat situația. Ambele tabere aveau nave de fier, iar avantajul urma să revină taberei care putea să construiască mai multe astfel de nave. Industria nordică avea să câștige această bătălie pentru Uniune.

Registration

Aici iti poti reseta parola