Evenimentul Istoric > Articole online > 30 de ani de la unul dintre cele mai impresionante proteste din Europa
Articole online

30 de ani de la unul dintre cele mai impresionante proteste din Europa

Țineți minte câteva date: 23 august 1989, aproape 2  milioane de persoane, 675 de kilometri și trei state.

Toate la un loc dau dimensiunea umană și în spațiu, reală, a unuia dintre cele mai impresionante proteste organizate în Europa.

Lanțul Baltic

Este vorba despre demonstrația pașnică, politică, mai cunoscută și drept ”Lanțul Baltic”/”Baltic Way” (sau ”Lanțul Libertății”), organizată de la Vilnius (Lituania) la Tallin (Estonia), pentru a marca solidaritatea statelor baltice în lupta pentru independența față de Uniunea Sovietică.

Un protest cu aproape două milioane de povești!

La 23 august 1989, aproape 2 milioane de persoane au format un lanţ uman întins pe 675 de kilometri şi trei state baltice pentru a protesta față de ocupaţia sovietică şi față de executarea sau exilarea a zeci de mii de cetăţeni.

Aproximativ 2 milioane de oameni și-au dat mâinile formând un lanț uman de-a lungul celor trei Țări Baltice – RSS Estonă, RSS Letonă și RSS Lituaniană, republici ale Uniunii Sovietice.

Evenimentul a marcat comemorarea a 50 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov dintre Uniunea Sovietică și Germania Nazistă şi a fost organizat de mișcările baltice proindependență: Rahvarinne din Estonia, Frontul Popular din Letonia și Sąjūdis din Lituania.

Celebrarea libertății

Protestul a fost gândit pentru a atrage atenția întregii lumi arătând dorința populară de independență în cele trei entități.

El a ilustrat și solidaritatea între cele trei popoare.

A fost cea mai amplă celebrare a libertății.

A fost descris ca o campanie de publicitate eficientă și ca o scenă emoționantă și impresionantă vizual.

Un singur fotograf

Un singur fotograf profesionist a reuşit să surprindă momentul, iar fotografia sa a ajuns în toată Europa. Numele lui este Aivars Liepins. Avea 36 de ani la acea vreme.

El a avut privilegiul de a se urca într-un elicopter care a survolat parcursul protestului și a imortalizat momentul care a făcut istorie.

Timp de 15 minute, oamenii pe care îi fotografia de sus nu și-au desprins mâinile, căci acesta fusese îndemnul, ca lanțul uman să nu se rupă. Și asta într-o vreme în care nu exista Internet, nu erau rețele de socializare sau telefoane mobile, pentru a se organiza un flash mob ca la carte.

Profesionist

Întrebat de postul de radio Europa Liberă dacă a avut emoții în timpul zborului, el a explicat că era mai preocupat de detaliile profesionale, să încerce să prindă cel mai bun unghi, cea mai bună fotografie.

A fost doar un pic supărat că oamenii vedeau elicopterul și erau tentați să ridice mâinile în semn de salut, stricând astfel lanțul.

Cartea poștală

Dar a fost cu adevărat mândru când după un an un muzeu elvețian al fotografiei a făcut o carte poștală dintr-una dintre fotografiile sale de la protest.

”Cartea poștală a fost de vânzare în toată Europa. Pentru mine a fost important să constat că un eveniment din mica mea țară era văzut de lumea întreagă”, a mai spus el la Europa Liberă/Radio Libertatea.

După șase luni de la protest, Lituania a devenit prima republică sovietică care și-a declarat independența. Iar Uniunea Sovietică ea însăși s-a destrămat în 1991.

Registration

Aici iti poti reseta parola