Evenimentul Istoric > Articole online > 30 de ani de la unul dintre cele mai impresionante proteste din Europa
Articole online

30 de ani de la unul dintre cele mai impresionante proteste din Europa

Este vorba despre demonstrația pașnică, politică, mai cunoscută și drept ”Lanțul Baltic”

Țineți minte câteva date: 23 august 1989, aproape 2  milioane de persoane, 675 de kilometri și trei state.

Toate la un loc dau dimensiunea umană și în spațiu, reală, a unuia dintre cele mai impresionante proteste organizate în Europa.

Lanțul Baltic

Este vorba despre demonstrația pașnică, politică, mai cunoscută și drept ”Lanțul Baltic”/”Baltic Way” (sau ”Lanțul Libertății”), organizată de la Vilnius (Lituania) la Tallin (Estonia), pentru a marca solidaritatea statelor baltice în lupta pentru independența față de Uniunea Sovietică.

Un protest cu aproape două milioane de povești!

La 23 august 1989, aproape 2 milioane de persoane au format un lanţ uman întins pe 675 de kilometri şi trei state baltice pentru a protesta față de ocupaţia sovietică şi față de executarea sau exilarea a zeci de mii de cetăţeni.

Aproximativ 2 milioane de oameni și-au dat mâinile formând un lanț uman de-a lungul celor trei Țări Baltice – RSS Estonă, RSS Letonă și RSS Lituaniană, republici ale Uniunii Sovietice.

Evenimentul a marcat comemorarea a 50 de ani de la semnarea pactului Ribbentrop-Molotov dintre Uniunea Sovietică și Germania Nazistă şi a fost organizat de mișcările baltice proindependență: Rahvarinne din Estonia, Frontul Popular din Letonia și Sąjūdis din Lituania.

Celebrarea libertății

Protestul a fost gândit pentru a atrage atenția întregii lumi arătând dorința populară de independență în cele trei entități.

El a ilustrat și solidaritatea între cele trei popoare.

A fost cea mai amplă celebrare a libertății.

A fost descris ca o campanie de publicitate eficientă și ca o scenă emoționantă și impresionantă vizual.

Un singur fotograf

Un singur fotograf profesionist a reuşit să surprindă momentul, iar fotografia sa a ajuns în toată Europa. Numele lui este Aivars Liepins. Avea 36 de ani la acea vreme.

El a avut privilegiul de a se urca într-un elicopter care a survolat parcursul protestului și a imortalizat momentul care a făcut istorie.

Timp de 15 minute, oamenii pe care îi fotografia de sus nu și-au desprins mâinile, căci acesta fusese îndemnul, ca lanțul uman să nu se rupă. Și asta într-o vreme în care nu exista Internet, nu erau rețele de socializare sau telefoane mobile, pentru a se organiza un flash mob ca la carte.

Profesionist

Întrebat de postul de radio Europa Liberă dacă a avut emoții în timpul zborului, el a explicat că era mai preocupat de detaliile profesionale, să încerce să prindă cel mai bun unghi, cea mai bună fotografie.

A fost doar un pic supărat că oamenii vedeau elicopterul și erau tentați să ridice mâinile în semn de salut, stricând astfel lanțul.

Cartea poștală

Dar a fost cu adevărat mândru când după un an un muzeu elvețian al fotografiei a făcut o carte poștală dintr-una dintre fotografiile sale de la protest.

”Cartea poștală a fost de vânzare în toată Europa. Pentru mine a fost important să constat că un eveniment din mica mea țară era văzut de lumea întreagă”, a mai spus el la Europa Liberă/Radio Libertatea.

După șase luni de la protest, Lituania a devenit prima republică sovietică care și-a declarat independența. Iar Uniunea Sovietică ea însăși s-a destrămat în 1991.

Registration

Aici iti poti reseta parola