Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > 29 octombrie 1929: Piața bursieră se prăbușește în Marțea Neagră
Articole online

29 octombrie 1929: Piața bursieră se prăbușește în Marțea Neagră

ziar

29 octombrie 1929: Piața bursieră se prăbușește în Marțea Neagră

În anii 1920, piața bursieră americană a cunoscut o expansiune rapidă, atingând apogeul în august 1929, o perioadă de speculații puternice. Până atunci, producția scăzuse deja, iar șomajul crescuse, lăsând acțiunile în exces față de valoarea lor reală. Printre alte cauze ale prăbușirii finale a pieței s-au numărat salariile mici, proliferarea datoriilor, o agricultură slabă și un exces de credite bancare mari care nu puteau fi lichidate.

Prețurile acțiunilor au început să scadă în septembrie și la începutul lui octombrie 1929, iar la 18 octombrie a început căderea. S-a instalat panica, iar pe 24 octombrie – Joia neagră – s-au tranzacționat un număr record de 12.894.650 de acțiuni. Societățile de investiții și cei mai importanți bancheri au încercat să stabilizeze piața prin cumpărarea unor mari pachete de acțiuni, ceea ce a produs o revenire moderată vineri. Luni, însă, furtuna s-a dezlănțuit din nou, iar piața a intrat în cădere liberă. Lunea neagră a fost urmată de marțea neagră, în care prețurile acțiunilor s-au prăbușit complet.

După data de 29 octombrie 1929, prețurile acțiunilor nu au mai putut decât să urce, astfel că în săptămânile următoare a avut loc o revenire considerabilă. În general, însă, prețurile au continuat să scadă pe măsură ce Statele Unite se prăbușeau în Marea Depresiune, iar în 1932 acțiunile valorau doar aproximativ 20% din valoarea lor din vara anului 1929. Prăbușirea pieței bursiere din 1929 nu a fost singura cauză a Marii Depresiuni, dar a acționat pentru a accelera colapsul economic global. Până în 1933, aproape jumătate din băncile americane dăduseră faliment, iar șomajul se apropia de 15 milioane de persoane, adică 30% din forța de muncă. Va fi nevoie de cel de-al Doilea Război Mondial și de nivelul masiv de producție de armament pe care și l-au asumat Statele Unite pentru a scoate în sfârșit țara din Depresiune, după un deceniu de suferință și tragedie.

Registration

Aici iti poti reseta parola