Evenimentul Istoric > Articole online > Istoria universală > Pionierul globalizării a lăsat distilăria de sake pentru prima companie japoneză cotată la Bursa din New York
Articole online

Pionierul globalizării a lăsat distilăria de sake pentru prima companie japoneză cotată la Bursa din New York

A fost campionul „globalizării” într-o vreme când nimeni nu cunoştea acest cuvânt şi la ce se referă procesul respectiv, influenţând prin muzică sute de milioane de persoane din întreaga lume.

Akio Morita, inventatorul Walkman-ului şi co-fondator al holdingului Sony, s-a născut la 26 ianuarie 1921, la Nagoya, într-o familie bogată ce deţinea o distilerie de sake.

A absolvit Facultatea de fizică, iar în timpul războiului a lucrat în laboratorul de cercetări al marinei.

După terminarea războiului, destinul lui Akio Morita s-a schimbat, pentru că tatăl său i-a permis să nu se ocupe de întreprinderea familială. La 7 mai 1946, Morita şi inginerul Masaru Ibuka au fondat Tokyo Tsushin Kogyo Kabushiki Kaisha.

În 1958, a hotărât că marca întreprinderii trebuie să fie pronunţată pretutindeni uşor şi rapid.

Astfel s-a născut Sony, denumire provenită de la cuvântul latin suonus (sunet).

Doi ani mai târziu, în 1960, Akio Morita a înfiinţat Sony Corporation of America, iar în 1961 această companie a devenit prima din Japonia cotată la Bursa din New York.

Naţionalist şi totodată deschis lumii, Morita a fost şi omul marilor intuiţii în privinţa marketingului.

 Casetofonul său portabil a fost numit Soundabout în SUA, Freestyle în Suedia şi Stowaway în Marea Britanie, în final fiind botezat „Walkman”.

A murit la 3 octombrie 1999.

 

Sursa: Agerpres

Registration

Aici iti poti reseta parola